VAR'ın bazı maçlarda kullanılmaması mümkün mü? Eski hakem Tanırlı: İmkansız bir talep, rakipleri 'istiyorum' derse ne olacak?

Süper Lig'in 9. haftasına VAR kararları damga vurdu. Giresunspor ile Ümraniyespor, VAR'ın kullanılmaması için TFF'ye başvuru yapacaklarını açıkladı. Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, kulüplerin VAR tepkisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

2018 Dünya Kupası ile futbol dünyasına giren ve girdiği günden bu yana tartışılan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Saha içinde hakemin verdiği kararların daha doğru şekilde uygulanması amacıyla futbola entegre edilen teknoloji, zaman içerisinde bazen olumlu bazen de olumsuz eleştiriler odağında yer aldı.

VAR, Türk futbolunda ise son yılların en çok konuşulan konuların başında geliyor. Kimi zaman "adalet mekanizması" kimi zaman ise "haksızlığın merkezi" suçlamaları yöneltiliyor.

Hemen hemen her hafta eleştirilen VAR sistemi için ilk kez kulüpler bazında resmi açıklama ise Süper Lig'in 9. haftasında oynanan maçların ardından geldi.

Giresunspor, Beşiktaş'a 1-0 yenildiği ve 90. dakikada attıkları golün VAR kararıyla iptal edilmesinin ardından tarihi bir açıklamaya imza attı.

Karadeniz ekibinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bundan sonraki maçlarımızın VAR sistemi uygulanmadan oynanması için TFF ve MHK'ya başvuruda bulunacağımızı kamuoyuna bildiririz. Ülkemizde kullanılmaya başladığı günden beri, asıl amacı telafisi mümkün olmayan, oyunun sonucuna etki edecek büyük hatalarda devreye girerek hatayı düzeltmek olan sistemin ne yazık ki farklı amaçlara evrildiğini, oyunu adaletten daha da uzaklaştırdığını hep birlikte tecrübe etmiş bulunmaktayız. Avrupa liglerindeki uygulamalardan çok uzakta bir şekilde uygulanan bu VAR sisteminin, teknolojinin imkanlarından daha çok faydalanarak doğru kullanımı bulunana kadar kullanılmaması gerektiği fikri tüm Anadolu kulüplerinde baş göstermiştir. Bu bağlamda kulüp olarak maçlarımızın VAR sistemi uygulanmadan oynanması için 10 Ekim Pazartesi günü sunacağımız dilekçe ile TFF ve MHK'ya başvuruda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

 

"Kullanılmayacaksa hiç olmasın"

Aradan 1 gün geçmeden benzer bir tepki bu kez Süper Lig'in yeni takımı Ümraniyespor'dan geldi.

Sahasında Kayserispor ile 2-2 berabere kalan İstanbul temsilcisi, aleyhlerinde verilen ve maç sonucuna direkt etki eden pozisyonların VAR'da incelenmediğini iddia ederek, şu açıklamayı yaptı:

Ümraniye Spor Kulübü olarak lig başından beri aleyhimize verilen, maçın sonucuna direkt etki eden, VAR'da incelenmeye tenezzül dahi edilmeyen hatalı kararlar silsilesinin ısrarla devam ettirilmesi neticesinde 'Kullanılmayacaksa hiç olmasın' düşüncesi ile MHK'ya bundan sonraki maçlarımızda VAR sisteminin kullanılmaması ile ilgili talebimizi ileteceğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız

"Giresun şikayetinde tamamen haksız, Ümraniye haklı. VAR pozisyonu düzeltmeliydi"

Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, kulüplerin VAR tepkisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

VAR'ın istenmemesi gibi bir durumun geçen hafta Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona ile Inter arasında oynanan maçtan sonra da gündeme geldiğini hatırlatan Tanırlı, "Avrupa kulüplerinde böyle olayları pek görmeyiz ama Inter deplasmanındaki maçtan sonra Barcelona da 'VAR hakemi istemiyoruz' diye UEFA'ya şikayette bulundu. UEFA bu hafta içi oynanacak maçlarda ikisine de görev verdi" dedi.

 

 

Kulüplerin bu tarz isteklerinde haklı olmadıklarını dile getiren Tanırlı, "Bir sistem kurulmuş. Bu sistemin sancıları her ülkede çekiliyor. Hatalar oluyor. Ayrıca Giresun şikayetinde tamamen haksız, Ümraniye haklı. VAR pozisyonu düzeltmeliydi, penaltı olmamalıydı" diye konuştu. 

"Ofsayt çizgisinin nasıl çizildiği somut, her şey belli"

VAR odasındaki hakemlerin ofsayt çizgilerini çizme yönteminden bahseden Tanırlı, şu ifadeleri kullandı:

Ofsayt çizgisi, somut izdüşümü alınarak çizilir. 'VAR'daki çizgi düzgün çizilmemiş' söylemi yanlış. Oğulcan Çağlayan çıkıyor, ofsayt çizgisiyle ilgili konuşuyor. Böyle laflara gerek yok. Ofsayt çizgisinin nasıl çizildiği somut, her şey belli. Futbolcunun temas anı, Oyuncu hizasının nereden alındığı belli. Sadece ekrandaki görüntüye bakıp, 'ofsayt değil' diyenler yanlış bilgi vermiş olur. Ofsayt çizgisi üç boyutlu modellemeyle çiziliyor. Gerisi zaten ofsayt ya da değil. Umurunda olmaz VAR hakeminin. İster Beşiktaş olsun ister Galatasaray, ister Fenerbahçe... 

"İmkansız bir talep, rakipleri 'istiyorum' derse ne olacak?"

2 Kulübün maçlarında VAR hakemi istememelerini de yorumlayan Tanırlı, "Mümkün değil, imkansız bir talep. Ümraniyespor'un oynadığı takım ya da Giresunspor'un oynadığı takım 'istiyorum' derse ne olacak? 45 dakika VAR olsun, diğer 45 dakika olmasın mı denilecek?" şeklinde görüş belirtti.

 

VAR-AA.jpg
VAR merkezi TFF'nin Riva'daki merkezinden idare ediliyor / Fotoğraf: AA

 

"Sezonun yarısında uygulamanın kalkması gibi bir şey söz konusu değil"

Kulüpler Birliği Vakfı'nın birlikte böyle bir talepte bulunması halinde konunun değerlendirilebileceğini ancak bunun da gelecek sezondan itibaren uygulanabileceğine değinen Tanırlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sezon başından beri uygulanıyor. Kulüpler Birliği, 'Biz karar aldık, VAR uygulamayacağız' diyebilirler. O zaman da Federasyon 'Ben VAR'ı getirdim, ciddi masraf ettim, maliyeti çok yüksek, ödeyin masrafı' diyebilir. Sezonun yarısında uygulamanın kalkması gibi bir şey söz konusu değil. 

"VAR çok net, hiç kimsenin tartışmadığı pozisyonlarda müdahale edecek"

VAR sisteminin hemen her ülkede sancılı bir başlangıç yaptığını ancak zamanla eksiklerin giderildiğini söyleyen Tanırlı, VAR'ın müdahale edip edemeyeceği konuları şöyle açıkladı:

VAR çok açık, bariz hatalara müdahale edebilir. Bu sene daha dengeli, daha az müdahale olduğunu görüyoruz. Çok atladığı maçlara örnek olarak Ümraniyespor maçını verebiliriz. Yine birkaç örnek daha var. Neticede çok net, hiç kimsenin tartışmadığı pozisyonlarda VAR müdahale edecek. Bunda ne kadar başarılı olursak o kadar VAR'dan faydalanacağız. Yavaş yavaş standartlar belirlendi. O yüzden çok çok bariz, hiç kimsenin 'acaba' diye bir şüphesinin kalmayacağı pozisyonlarda müdahale edecek. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kulüpler saygı çerçevesinde kalarak itiraz edebilir"

VAR uygulaması konusunda tüm yetkinin TFF'de olduğuna vurgu yapan Tanırlı, sözlerini şöyle noktaladı:

Ben de kulüp başkanı olsam belki ben de konuşacağım ama bunları susturacak olan otorite. Kulüplerin, bu abuk sabuk taleplerini susturacak olan federasyondur. İngilizler de Almanlar da çok tepki gösteriyorlar ama otorite 'benim hakemim yanlış ya da doğru, işinize bakın' diyor. Kulüpler saygı çerçevesinde kalarak itiraz edebilir ama bunun sınırını ve dozajını belirleyecek olan otoritedir. Kulüpler de itiraz ederken kendisine yapıldığını da söylesin. 'VAR penaltımızı verdi o sayede puan kazandık, puanı rakibimize iade edelim' diyebilirler mi? Bizim ülkenin klasiği maalesef 'Hep bana' oluyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU