Scrabble'dan Wordle'a kelime oyunlarında kaybedenler nasıl bir psikolojiyle hareket ediyor?

"Diğer oyunlarda yenilmeye benzemiyor"

Wordle, bazı kelimeleri yasaklamasıyla da tepki çekmişti (AFP)

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan uzmanlar, kelime oyunlarında kaybedip öfkelenenlerin nasıl bir psikolojiyle hareket ettiğini değerlendirdi.

Dünyada milyonlarca kişi tarafından oynanan kelime tahmin oyunu Wordle'da her gün çıkacak kelimeleri 27 yaşındaki Sam Ezersky belirliyor. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın (NYT) bulmaca editörü, nisanda verdiği röportajda e-posta kutusunun her gün tehdit ve öfke dolu mesajlarla taştığını söylemişti.

NYT, ABD'li yazılımcı Josh Wardle tarafından yaratılan oyunu 31 Ocak'ta halka açıklanmayan bir fiyattan satın almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı oyuncularsa NYT uygulamayı satın aldığından beri oyunun zorlaştığına dair sosyal medyada yorumlar yapmıştı.

Peki dünyayı kasıp kavuran Wordle'da kaybedenler nasıl bir psikolojiyle hareket ediyor?

Iowa Eyalet Üniversitesi'nin psikoloji bölümünden Douglas Gentile, Wordle gibi oyunların üç temel ihtiyacı karşıladığını söyledi. 

Bunlardan ilki kontrol, ikincisi bir gruba ait hissetme ve üçüncüsü de rekabet ihtiyacı.

Gentile, Wordle'ın bu üç ihtiyacı da karşıladığını ve böyle bir oyunda başarısız olmanın, oyuncuların yetersiz hissetmesine yol açtığını söyledi.

Akademisyen, söz konusu üç özelliğin kişinin kendisini belirlemesinde önem taşıdığına dikkat çekerek, bunlarla ilgili sorun yaşandığında oyuncuların uzun vadede öfkeli hale gelebileceğini belirtti.

Amerikan Üniversitesi'nden klinik psikolog Kelli Dunlap ise oyuncuların belirli bir zorluk dengesi görmek istediğini, bunun bozulduğunu düşünenlerinse sinirlendiğini ifade etti.
 


"Toplumsal statü göstergesi"

2015'te de ünlü kelime oyunlarından Scrabble'la ilgili benzer bir araştırma yapılmıştı. 

New York Üniversitesi'nden Allison Parish, Scrabble'da kaybetmenin diğer oyunlarda yenilmekle aynı etkiyi yaratmadığını savunmuştu.

Akademisyen, Scrabble gibi oyunları kazanmak için gerekli olan geniş kelime dağarcığı ve imla kurallarına dair bilgilerin, belirli bir toplumsal statüye işaret ettiğini belirtmişti.

Parish, araştırmasında "Scrabble'da iyi bir hamle 'Ben senden daha iyi bir Scrabble oyuncusuyum' demekten daha fazlasını ima ediyor. Bu, aslında 'Ben senden daha iyi biriyim, daha kültürlüyüm' demek" ifadelerini kullanmıştı.



Independent Türkçe, El Pais, The Economist

DAHA FAZLA HABER OKU