İnsanlığın kara delikler etrafında seyahat etmesini sağlayabilecek robot üretildi

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, eğimli uzayda Newton'ın üçüncü yasasına uymadan hareket edebilen bir robot yaptıklarını iddia ediyor

(Pixabay)

Bilim insanları standart fizik kanunlarına meydan okuyan ve nihayetinde insanların kara delikler etrafında seyahat etmesini sağlayabilecek bir robot yaptı.

İnsanlar, hayvanlar ve makineler dünyada hareket ederken toprak, hava veya su gibi bir şeye baskı uygulamak zorundadır. Bu Newton'ın üçüncü yasasıdır: Her etkinin eşit ve zıt bir tepkisi vardır.

Yasa, insanların içinde hareket ettiği düz, üç boyutlu uzay için geçerlidir fakat eğimli uzayda kuvvetler farklılık gösterebilir ve nesneler sürtünme veya yerçekimi etkisi olmadan hareket edebilir.

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar da eğimli uzayda hiçbir şeye baskı uygulamadan hareket edebilen bir robot yaptıklarını iddia ediyor.
 


Georgia Tech Fizik Okulu'ndan Dr. Öğretim Üyesi Zeb Rocklin, "Eğimli uzaydaki hareketi sistematik olarak incelemek için, şekil değiştiren nesnemizin en basit eğimli uzay olan kürede hareket etmesini sağlıyoruz" dedi.

Genel kanıya çok zıt düştüğü için bazı fizikçiler tarafından reddedilen öngörülen etkinin hakikaten de gerçekleştiğini öğrendik: Robot şeklini değiştirdikçe, çevresel etkileşimlere atfedilemeyecek şekilde kürenin etrafında yavaş yavaş ilerledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deney, serbestçe dönen bir boom kolu üzerinde çalışan motorlara sahip küreye bir "yüzücü" yerleştirilerek yapıldı. Daha sonra araştırmacılar, motorlar her zaman küre üzerinde hareket edebilsin diye bu sistemi dönen bir mile bağladı. Milin kendisi de sürtünmeyi en aza indirmek için hava yatakları ve burçlarla desteklendi. Milin hizalanması, artık kuvveti en aza indirmek için Dünya'nın yerçekimine göre de ayarlandı.

Robotların hareketleri küçük olmasına ve videoda etkileyici görünmemesine karşın en küçük değişiklik, yerçekiminin yol açtığı hafif bir frekans kaymasının GPS sistemlerinin çalışmasında kritik önem taşımasıyla aynı şekilde hayati etkilere sebep olabilir.

Araştırmacılar, uzayın eğiminden nasıl yararlanılabileceğine dair ilkelerin, nihayetinde araçların bir kara delik etrafındaki son derece eğimli alanda gezinmesine olanak sağlayabileceğine inanıyor.

Rocklin, yakıt olmadan itiş gücü üretebilen motor kavramına atıfta bulunarak, "Bu araştırma 'İmkansız Motor' çalışmasıyla da ilgili" dedi.

Yaratıcısı, bu motorun herhangi bir itici güç olmadan ilerleyebileceğini iddia ediyordu. Bu motor gerçekten imkansızdı fakat uzayzaman çok hafif eğimli olduğu için, bir cihaz gerçekten de herhangi bir dış kuvvet olmadan veya itici güç kullanmadan ilerleyebilir, bu yeni bir keşif.

NASA, 2015'ten beri EmDrive adı verilen böyle bir motor üzerinde çalışıyor ancak henüz yararlı bir sonuca ulaşmadı.

Georgia Tech çalışmasının sonuçları, Proceedings of the National Academy of Sciences akademik dergisinde yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU