Salem Cadı Mahkemeleri'nin son hükümlüsü de aklandı

Elizabeth Johnson hakkındaki karar 8. sınıf öğrencilerinin çabasıyla alındı

ABD'li sanatçı Joseph E. Baker, Salem Cadı Mahkemeleri'ni 1892 tarihli eserinde tasvir etmişti (Wikimedia Commons)

ABD'nin Massachusetts eyaletinde 17. yüzyılda kurulan cadı mahkemelerinin son hükümlüsü de aklandı.

Vali Charlie Baker'ın perşembe günü imzaladığı bütçe tasarısının bir parçası olan kararın ardından Elizabeth Johnson Jr. hakkındaki mahkumiyet bozuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1692'de halk arasındaki hurafe, hastalık, yabancılardan korkma ve kıskançlıklar yüzünden Salem Cadı Mahkemeleri kurulmuş ve en az 172 kişi cadılıkla suçlanmıştı. O dönemde 19 kişi asılırken, bir adam taşlarla ezilerek öldürülmüştü.

Johnson da 22 yaşındayken 1693'te idama mahkum edilmişti. Ailesinden 20 kişi daha cadılıkla suçlanan Johnson'ın cezası ertelenmiş ve idamdan kurtulmuş, 1747'de 77 yaşındayken yaşamını yitirmişti. Aradan geçen sürede bu mahkemelerde yargılanan onlarca kişi resmen aklanmasına rağmen Johnson bu listede yer almadı. 

Tarihçiler bunun sebebinin bir karışıklık olabileceğini düşünüyor. Zira Johnson'ın aynı ada sahip annesi de cadılık yüzünden yargılanmış ve daha sonra aklanmıştı. Ayrıca Johnson'ın bilinen bir çocuğunun ve torununun bulunmaması da bu nedenlerden biri olarak düşünülüyor. Zira bu durum, Johnson için mücadele edecek bir kişi olmaması anlamına geliyor.

Öte yandan Kuzey Andover Ortaokulu'ndaki vatandaşlık bilgisi öğretmeni Carrie LaPierre ve 8. sınıf öğrencilerinin çabasıyla, Johnson'ın hakkındaki karar değişti. Ekip, kadının adını temize çıkarmak için üç yılı aşkın bir süre boyunca çalıştı. En sonunda Demokrat Partili eyalet senatörü Diana DiZoglio'nun da desteği gelince, karar bütçe tasarısına eklendi.

329 yıllık kararın bozulmasının ardından konuşan LaPierre, "Heyecanlandım ve rahatladım" dedi:

Aynı zamanda çocuklarla bunun hakkında konuşamadım için hayal kırıklığına uğradım. Çünkü yaz tatilindeler. Johnson, bir anlamda bizim dünyamızdan biri olmuştu.

Eyalet Senatörü DiZoglio ise "Öğrenciler, müdafaanın ve sesi olmayan kişilerin adına konuşmanın gücüne dair harika bir örnek oluşturdu" dedi.

 

Independent Türkçe, New York Times, Fox News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU