Şarj olurken karbondioksit emen pil geliştirildi

Hindistan cevizi kabukları ve deniz suyundan üretilen süperkapasitör karbon yakalama teknolojilerine çok daha düşük maliyetle enerji sağlayabilir

Pil benzeri yeni bir cihaz şarj olurken atmosferdeki karbondioksiti uzaklaştırıyor (Cambridge Üniversitesi)

Bilim insanları şarj olurken etrafındaki atmosferden karbondioksiti (CO2) yakalayan pil benzeri bir cihaz geliştirdi.

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların geliştirdiği süperkapasitör hemen hemen bozuk para büyüklüğünde. Ayrıca Hindistan cevizi kabuğu ve deniz suyu gibi düşük maliyetli ve sürdürülebilir malzemeler kullanılarak üretilebiliyor.

Cihazın şu anda büyük miktarda enerji gerektiren ve işletilmesi maliyetli olan karbon yakalama teknolojilerine enerji sağlamak için kullanılabileceği umuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süperkapasitör şarj edilebilir bir pile benziyor fakat şarjı depolamak ve serbest bırakmak için kimyasal reaksiyonlara başvurmak yerine elektronların elektrotlar arasındaki hareketine dayanıyor.

Cihaz biri pozitif, diğeri negatif yüklü iki elektrottan oluşuyor. Araştırmacılar pozitif voltajdan negatif voltaja geçiş yaparak cihazın yakalayabildiği CO2 miktarını önemli ölçüde artırmayı başardı.

CO2 daha sonra toplanıp yeniden kullanılabilir veya cihaz boşaldıkça imha edilebilir.

Nanoscale adlı akademik dergide yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Grace Mapstone "Verilen ödün ise süper kapasitörlerin (daha uzun süre dayansa da) piller kadar şarj depolayamaması" dedi:

Ancak en iyi yanı, süper kapasitörlerin yapımında kullanılan malzemelerin ucuz ve bol olması. Elektrotlar atık Hindistan cevizi kabuklarından elde edilen karbondan yapıldı. Durağan, çevreye zarar vermeyen ve daha az sıklıkta bertaraf etmemiz gereken malzemeler kullanmak istiyoruz. Örneğin CO2, su bazlı bir elektrolite dönüşüyor, bu esasında deniz suyu.

Her yıl atmosfere salınan yaklaşık 35 milyar ton CO2'nin üstesinden gelmek için acil çözümler gerekirken, araştırmacılar yeni cihazın kısa süre içinde iklim kriziyle mücadelede rol oynamak üzere daha da geliştirilebileceğini umuyor.

Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi Yusuf Hamied Kimya Bölümü'nden Dr. Alexander Forse'a göre süperkapasitör halihazırda endüstrideki mevcut standartlardan daha verimli olabilir.

Forse "Süperkapasitörümüzün şarj-deşarj işlemi, şu anda sektör genelinde kullanılan amin ısıtma işleminden potansiyel olarak daha az enerji kullanıyor" dedi:

Sıradaki sorularımız CO2 yakalamaya yönelik kesin mekanizmalar araştırmaya ve bunları geliştirmeye yönelik olacak. Ardından mesele ölçek büyütmeye kalacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU