Yıllar önce Elon Musk, Twitter hesabından "Twitter'ı seviyorum" şeklinde bir paylaşım yapmıştı.
Dünyanın en zengin adamı olduğu için sevdiği şeyleri 44 milyar dolar değerinde de olsa satın alabiliyor.
Başka bir paylaşımında "Bazı insanlar kendilerini ifade etmek için saçlarını kullanıyor, ben Twitter kullanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Yani Musk, Twitter'ı düşüncelerini iletmenin uygun bir aracı olarak görüyor.
Tesla'yı özel bir şirkete dönüştürebileceğine dair ünlü paylaşımını da buradan yapmıştı. Bu paylaşımı yüzünden ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kendisini cezalandırmıştı.
Musk ise SEC yetkililerini eleştirerek onlara 'onun bunun çocukları' şeklinde hakaret etmişti!
Musk'ın 'Twitter'a olan aleni sevgisi kendisi için faydalı.
Çünkü gücünü, ağırlığını ve etkisini dünya çapında temsil eden bir medya platformu arıyor ve bunun için politikacıların, finansörlerin ve değişim yaratanların yurdu olan Twitter'dan daha iyi bir platform bulamaz.
Şöhrete kavuşup zenginliğin en tepe noktasına ulaştıktan sonra Musk gibi insanlar, kendilerini şımartmak, ışıltılarına daha fazla ışıltı katmak ve olayların merkezinde yer almak için oyuncak bebekler ararlar.
Büyük platformlar veya medya araçları bunun için biçilmiş kaftan (Musk, bunları her şeyden daha ilginç buluyor gibi görünüyor.
Nitekim son Twitter paylaşımında Coca-Cola'yı satın alıp içine tekrar kokain koymak istediğini söyledi).
.@CocaCola Oh hi lol https://t.co/VhhVM9GzLJ
— Elon Musk (@elonmusk) April 28, 2022
Örneğin Jeff Bezos The Washington Post'u satın almıştı ve gazete Bezos'u korumak, savunmak ve onun fikirlerini ifade etmek için bir araca dönüşmüştü.
Şimdi gündemi meşgul eden soru Musk'ın Twitter'da ne yapacağı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Muhtemelen Musk; Twitter'da yapılan paylaşımları düzenleme mekanizmasında bazı iyileştirmeler ve değişiklikler yapacak, sahte hesapları silecek ve algoritma mekanizmasını geliştirecek.
Zira Twitter'dan yaptığı son paylaşımda bunlara göndermede bulundu.
Musk, Twitter mühendislerine kızgın ve defalarca kez onları eleştiren paylaşımlarda bulunarak işlerinin başka bir seviyeye düştüğünü söylemişti.
Bu uygulamalar önemli ancak olmazsa olmaz değil. Esas mühim olan meşhur platforma tarafsızlığını geri kazandırmak.
Eskiden Twitter, herkesi içine alıp ifade özgürlüğünü destekliyordu.
Ancak ABD'deki sıkıntılı siyasi koşullardan ötürü bu, zaman içinde değişti ve platform tarafsızlığını ve geniş kesimlerin güvenini kaybetti.
Gizleme, menetme ve engelleme hamleleri cadı avına benziyor.
Bazıları bunu haklı ve mantıklı bulsa bile, Başkan Trump ve destekçilerinin platformdan men edilmesi kararının doğruluğundan şüphe eden Demokrat aday Bernie Sanders gibi isimler bile bunları sorguladılar.
ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu ile ilgili The New York Post'un ortaya attığı iddiaların paylaşılmasının yasaklanması platformun güvenilirliğine bir kez daha darbe indirmiş oldu.
Özellikle yakın bir zamanda The New York Times gibi gazeteler iddiaların doğru olduğunu duyursa da platform bunlara yeterince yer vermedi.
Bu, ideolojik eğilimleri adalet ve profesyonel tarafsızlık duygusuna baskın gelen Twitter yetkililerinin yaptığı bir hataydı.
Musk, Twitter'ın nasıl tökezlediğinin farkında. İfade özgürlüğünün ateşli bir savunucusu olduğunu söylerken tavrı netti.
Twitter'dan yaptığı başka bir paylaşımında en sert eleştirmenlerinin Twitter'da kalmasını dilediğini çünkü ifade özgürlüğünün tanımının bu olduğunu söyledi.
Kısa bir süre önce Trump'ın Twitter'dan çıkarılmasının ve kendi platformunu kurmasının Twitter'daki özgürlüğünün kısıtlanmasından kaynaklandığına işaret etti.
Musk genelde sol kanattaki isimler tarafından fırlatılan eleştiri oklarının hedefi oluyor.
Çünkü bu kişiler, Musk'ın dünyanın en büyük platformlarından birini kontrol etmesinin, son yıllarda özgürlük alanı kısıtlanan muhafazakar seslere kendilerini ifade etmeleri için daha fazla alan tanıyacağından endişeliler.
Teknoloji devleri fikirsel bir ittifak halindeydiler ve küresel ısınmayla ilgili yapılan yorumlar gibi tehlikeli, kışkırtıcı veya bilim dışı olarak gördükleri herhangi bir ismi veya fikri engellemek için muazzam bir güce sahiptiler.
Musk 44 milyarlık anlaşma ile bu tekelciliği kırdı ve Twitter'ı demir yumruk ittifakından çıkardı.
Musk'ın aynı fikirde olmasa bile yeni seslere daha fazla özgürlük tanıması bekleniyor.
Musk, üzerinde Çin'in etkisi olduğunu iddia eden rakibi Bezos tarafından yakın zamanda başlatılan şiddetli bir suçlama kampanyasıyla karşı karşıya.
Ancak Musk'ın bir sonraki savaşı şirket içindeki ideologların etkisini sınırlamak olacak.
Haberlerde, geçtiğimiz günlerde Twitter çalışanlarından biri tarafından 'psikolojisi bozuk' şeklinde tanımlanan Musk'ın, her gün dünyanın gündemini belirleyen platformun ilk ve son sözü söyleyecek tek sahibi olmasının ardından fırtınaların koptuğu ve huzursuzlukların yaşandığı bildiriliyor.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz