Wimbledon'ın Rus tenisçilere vetosuna WTA ve ATP'den tepki

Dünya bir numarası Novak Djokovic: Çılgınca

Dünya 2 numarası olan Rus raket Daniil Medvedev, 26 yaşında (Reuters)

Kadınlar Tenis Birliği (Women's Tennis Association-WTA) ve Profesyonel Tenisçiler Birliği (Association of Tennis Professionals-ATP), Rus ve Belaruslu tenisçilerin Wimbledon Tenis Turnuvası'ndan yasaklanmasına tepki gösterdi.

İki kurumdan dün yapılan açıklamada, yasağın "ayrımcılık" anlamına geldiği savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wimbledon'ın organizatörü All England Lawn Tenis Kulübü, "Rusya'nın Ukrayna'ya Belarus destekli gerçekleştirdiği askeri müdahale nedeniyle" iki ülkenin sporcularının, 27 Haziran-10 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek turnuvaya katılmasına izin verilmeyeceğini dün bildirmişti.

Mevcut koşulların, turnuvanın düzenleneceği tarihe kadar önemli ölçüde değişmesi halinde karar yeniden değerlendirileceği kaydedilmişti.

Karardan erkeklerde dünya 2 numarası Daniil Medvedev ve kadınlar klasmanının 4. basamağındaki Aryna Sabalenka başta olmak üzere birçok seribaşı tenisçi etkileniyor.

Öte yandan WTA ve ATP, Rus ve Belaruslu sporcuların ülkelerinin ismi ve bayrağıyla korta çıkmasına izin vermese de tarafsız bayrak altında mücadelesi etmesine imkan tanıyor.

WTA, karardan dolayı "hayal kırıklığına uğradıkları" duyurdu:

Bireysel sporcular, nereli oldukları veya ülkelerinin hükümetlerinin aldığı kararlar nedeniyle cezalandırılmamalı ya da yarışmaları engellenmemelidir. Ayrımcılık ve bireysel olarak kendi başlarına yarışan sporculara karşı bu tür bir ayrımcılığa odaklanma kararı ne adil ne de haklı.

ATP de "haksız" diye nitelediği kararın tenise zarar verme potansiyeli olduğunu vurguladı:

Uyruğa dayalı ayrımcılık, Wimbledon'la yaptığımız, sporcu kabulünün sadece ATP Sıralaması'na dayalı olduğunu belirten anlaşmamızın ihlali anlamına da geliyor.

Karara Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da tepki gösterdi:

Sporcuların bir tür siyasi önyargı ve entrikalara esir edilmesi, ülkemize karşı düşmanca eylemler kabul edilemez.

Dünya bir numarası Novak Djokovic de All England Lawn Tenis Kulübü'nün adımının "çılgınca" olduğunu belirtti. Sırp raket "Siyaset, spora karıştığı zaman sonuç iyi olmuyor" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU