Rus bombardımanı yoğunlaşırken kanser hastası çocuklar Kiev'deki hastaneden kaçmak zorunda kalıyor

Doktor, bazı çocukların durumunun riskli yolculuğu kaldıramayacak kadar kötü olduğuna dair uyarıyor

Kiev'deki Okhmatdyt Çocuk Hastanesi'nden Lviv'e giden tahliye trenine binen ebeveynler (Reuters)

Volodimir'in eşini ve erkek bebeğini gördüğü son akılda kalıcı an, onları bir konvoyla Okhmatdyt Çocuk Hastanesi'nden uzaklara götürecek otobüs yola çıkmadan pencereden gördüğü andı.

Volodimir, eşiyle camın iki tarafından parmaklarını birleştirirken, "Bu benim oğlum Mark, onu çok özleyeceğim, sağlığı pek iyi değil ve onun için endişeleniyorum. Ama onu da annesini de yakında yeniden görmeyi umuyorum, eşimi de özleyeceğim" diyor.

Böyle şeyleri bir tek bizim yaşamadığımızı biliyorum, bu birçok kişi için çok üzücü bir durum.

Bir düzine sarı otobüsten oluşan kuyruk, kanserden ve diğer ciddi hastalıklardan mustarip küçük hastaları Kiev'deki çocuk hastanesinden (Ukrayna'nın en büyüğü) alıp Lviv'e götürecek, birçoğunun yolculuğuysa Almanya'da son bulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışmalar yüzünden çok yüksek aksama ihtimali sebebiyle muhtemelen 5 gün kadar sürebilecek bu yolculuk kara ve demiryoluyla yapılacak. Sağlık durumu hassas (en küçüğü 13 aylık olan) çocuklar bir yana, çoğu yetişkin için bile çetin bir yolculuk olacak.

Ama Okhmatdyt'teki doktorlar, bu riskin alınması gerektiğine çünkü Ukrayna'nın başkentine düzenli bir şekilde yapılan füze saldırıları ve topçu ateşinden bazı hastaların kolay kolay sağ kurtulamayacağına karar vermişti. 

İki gün önce Okhmatdyt'e yakın bir yere füze atıldı. Füzenin düştüğü mahallede yaralanan üç çocuk, saldırıların yoğunluğu nedeniyle hastaneye getirilemedi.
 

2.jpg
13 aylık kadar küçük çocuklar hastaneden tahliye ediliyor (Kim Sengupta)


Onkoloji bölümü hemşiresi Olena Baydalenko, "Hemen üstümüzden bir roket ateşlendiğinde ve sonrasında da yakınlarda çatışma başladığında hastalarımızdan birine, küçük bir kıza kemoterapi uyguluyorduk" diyor.

Vurulacağımızı düşündük ve tedaviyi durdurmaktan başka seçeneğimiz yoktu. Ateş kesilince tekrar başladık. Ama bu şekilde devam edemeyiz, bu yüzden buradan ayrılmak için harekete geçmek zorundayız.

Söz konusu hasta, yani 4 yaşındaki Milena, pazartesi günü hastaneden tahliye edilecekler arasındaydı. Milena resepsiyonda 9 yaşındaki Antonina'yla beraber sabırla bekledi. Antonina'nın yanında oturan annesi Alena Pipaş ise çocuklara eşlik eden ebeveynlerden biri.

Pipaş, "Elbette çok uzun ve zorlu bir yolculuk olacak, bu da beni endişelendiriyor" diyor; eşiyse çiftin diğer çocuklarına bakmak için Kiev'de kalacak.

Fakat doktorların bu adımı neden atmak istediğini de anlayabiliyorum. Bombardımanlarla birlikte burası çok tehlikeli bir hal almaya başladı.

Çoğunlukla geceleyin yapılan füze saldırıları, durumu ağır hastaların sığınmak üzere hastanenin bodrumuna taşınmasını gerektiriyordu. Hastanenin operasyon odasının 6. katta olması, oksijen desteği alan bazı hastaların solunum cihazına ihtiyacı olduğunda lojistik sorunlara yol açıyor.
 

3.jpg
Anneler, bebekler ve diğer hastalar Kiev'deki Merkez Çocuk Hastanesi'nden tahliye için otobüse bindiriliyor (Jamie Wiseman)


Ciddi bir sorunsa, bağışıklık sistemi zayıf hastaların enfeksiyon kapma riski.

Hastanedeki cerrahlardan ve tahliyeyi düzenleyenlerden biri olan Roman Zezera, "Bu çok ciddi bir sorun. Burada bağışıklık düzeyi yeterli olmayan hastalarımız var. Sığınağa götürülüp getirilmeleri onları enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getiriyor" diyor.

Hastanedeki 300 hastadan 50 ila 100'ü geride kalacak çünkü bu yolculuktan sağ çıkamayabilirler. Bazı çocuk kanser hastaları öylesine düşük kan değerlerinden mustaripti ki, malzemeler de yetişmeyince doktorlar ebeveynlerinden kan nakli yapmak zorunda kaldı.
 


Dr. Zezera, "Hastalar arasında bu yolculuğu kolayca yapacak dirayette olmayanlar, yeterince güçlü olmayanlar olacak. Aynı zamanda, böyle bir yolculuğa çıkmanın çok tehlikeli olduğunu düşünen ebeveynler de var" diyor.

Gereksinim duyduğumuz ilaçların tedarikinde gerçekten sorunlar yaşıyoruz ama geride kalanlara bakmak için elimizden geleni yapacağız. İhtiyaç duyulan personelin tamamı burada olacak.

Seyahat edebileceğine karar verilenler öğleden sonra hastaneden ayrılan konvoya yerleştirilirken, yakınları ve sağlık çalışanları da el sallayarak onları uğurluyor.
 

4.jpg

Bitkin bir ebeveyn ve çocuğu (Jamie Wiseman)


İkiz kız kardeşlerden Sofya'nın alındığı ancak diğer kardeşin bulunamadığı bir otobüste aniden panik yaşanıyor. Diğer kız kardeş Diana'yı kucağında taşıyan bir hemşire hastane kapılarından koşarak geçiyor.

Volodimir, "Otobüste giden tek bir bebeğimin olmasının avantajı bu, böyle bir karışıklık olmuyor" diyor gülerek. Sonra da sessizce ekliyor:

Umarım bu yolculuğu çıkanların hepsi bir gün sağ salim evlerine döner. Onlar için dua edeceğiz.

 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU