Hong Kong'da polisin baskın düzenlediği haber sitesi Stand News kapanacağını açıkladı

Stand News tarafından Facebook'ta yapılan açıklamada, "Mevcut durum nedeniyle, Stand News artık faaliyetlerini durduruyor" denildi

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde polis, demokrasi yanlısı haber kuruluşlarından biri olan Stand News'e düzenlediği baskında 6 kişiyi gözaltına aldı / Fotoğraf: Reuters

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde polis, muhalif bir haber kuruluşuna düzenlediği baskında 6 kişiyi gözaltına aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hong Kong'da 2020'de uygulamaya giren güvenlik yasası çerçevesinde gözaltına alınan 6 kişinin, kentteki demokrasi yanlısı haber kuruluşlarından biri olan Stand News ile bağlantılı olduğu, baskına 200 polisin katıldığı belirtildi.

Polis, "kışkırtıcı yayın" yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan zanlıların evlerinde arama yapıldığını açıkladı.

Polis, gözaltına alınanların kimliğini açıklamazken South China Morning Post gazetesine göre, gözaltına alınanlar arasında Stand News'in bir mevcut ve bir eski editörünün yanı sıra dört eski yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

Faaliyetlerine son verdi

Hong Kong'un demokrasi yanlısı haber sitesi Stand News, polisin bugün baskın düzenlemesi ve "halkı kıştırtıcı yayınlar" yaptığı gerekçesiyle üst düzey çalışanları tutuklamasının ardından, kapanacağını açıkladı.

Kâr amacı gütmeyen bir yayın kuruluşu olarak 2014 yılında kurulan Stand News, bu yıl Apple Daily'nin kapatılmasının ardından Hong Kong'da kalan son büyük demokrasi yanlısı yayın kuruluşu haline gelmişti.

Basın haklarını savunan örgütler, Stand News'e düzenlenen baskının, 1997 yılında Çin'in yönetimine geçen Hong Kong'da ifade özgürlüğünün sınırlanması konusundaki kaygıları artırdığını ifade ediyorlar.

Stand News tarafından Facebook'ta yapılan açıklamada, "Mevcut durum nedeniyle, Stand News artık faaliyetlerini durduruyor. Genel yayın yönetmeni vekili Patrick Lam istifa etti ve tüm Stand News çalışanları işten çıkarıldı" denildi.

Apple Daily de basılmıştı

Hong Kong polisi Haziran ayında ulusal güvenlik yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle demokrasi yanlısı gazete Apple Daily'e baskın düzenleyerek muhabirlerin bilgisayarlarına ve defterlerine el koymuştu.

Polis yaşları 34-73 arasında olan üç erkek ve üç kadını "halkı kışkırtıcı yayınlar yayınlamak için komplo kurmak" gerekçesiyle tutukladığını açıkladı ancak tutuklananların ismini vermedi.

Hong Kong basınında yer alan haberlere göre tutuklananlar Stand News yönetim kurulu üyelerinden oluşuyor. Aralarında eski parlamento mensubu Margaret Ng, pop şarkıcısı Denise Ho, Chow Tat-chi ve Christine Fang ve eski genel yayın yönetmeni Chung Pui-kuen ve genel yayın yönetmeni vekili Patrick Lam da tutuklandı.

Reuters, tutuklananlara veya temsilcilerine ulaşamadı.

Hong Kong'da yürürlüğe giren güvenlik yasası

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde, 30 Haziran 2020'de oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanmıştı.

Ayrılıkçılık, devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında, Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı hareketi hedef alıyor.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU