60 kişilik seks partisinin koreografisinden de onlar sorumlu: Samimiyet koordinatörleri ne iş yapar?

Samimiyet koordinatörleri son birkaç yılda setlerde en çok ihtiyaç duyulan elemanlar arasında yer alıyor

Game of Thrones'un son sezonunda Jon Snow ve Daenerys Targaryen arasında epey samimi sahne çekilmişti (HBO)

Yakın zamanda cinsellik içeren birçok yapımda yer alan oyuncular sette bulunan samimiyet koordinatörleri sayesinde tedirgin edici sahnelerin altından kolaylıkla kalktıklarını söylemişti. 

Bunlardan en bilineni Netflix'in başarılı yapımlarından Bridgerton'ın yıldızı Phoebe Dynevor'ın açıklamalarıydı. 

Dynevor çekimleri göründüğünden daha zahmetli olan seks sahnelerine dair şunları söylemişti:

Eğer bu sahneler için bir koordinatörümüz olmasaydı erkek yönetmenimiz gelir ve bana ne yapacağımı söylerdi. Hiç kimse bir erkeğin nasıl orgazm olunacağını söylemesini istemez.

Peki samimiyet koordinatörleri sette tam olarak ne gibi işler yapıyor?

Bu işkoluna dair iki yönetmelik bulunuyor. Normal People, I May Destroy You ve Sex Education gibi yapımların samimiyet koordinatörü Ita O'Brian'a göre bu yönetmeliklerin oluşturulması #MeToo ve Time's Up gibi hareketlerin ortaya çıkmasıyla aynı döneme denk geldi. Bu yönetmelikler sayesinde hassas sahneler için Hollywood'da daha iyi bir yaklaşım geliştirilebildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koordinatörler samimiyet ve çıplaklık içeren sahneler için tüm departmanlarla görüşmek ve en rahat ortamın hazırlanmasına katkı sağlamakla yükümlü. Prodüksiyon ekibinin ve oyuncuların ihtiyaçlarını, beklentilerini ve rahatını sağlayabilmek için koordinatörler çekimler başlamadan önce çalışmalarına başlıyor. 

It's a Sin ve Sex Education için çalışan David Thackeray ön prodüksiyon aşamasına davet edilmesini bu açıdan "inanılmaz" diye niteliyor. Thackeray bazen stüdyo yöneticileri, yönetmenler ve yazarlar için sunum yapmaya davet edildiklerini ifade ediyor. 

Thackeray her yönetmenin kendi tercihleri olmasına rağmen setteki işinin genellikle samimi sahnelerin planlanmasına yardım etmek ve oyuncuların rahatlığını sağlamak olduğunu ifade ediyor. Thackeray şu ifadeleri kullanıyor:

Yönetmenle, 'Sahne nedir? Buradaki hikaye nedir? Ne tür bir çekim düşünüyorsun?' sorularına dair konuşuyorum. Daha sonra gidip oyuncuyla konuşarak 'Yönetmenin söylediği bu ve senaryoda olan da bu. Ne düşünüyorsun? Herhangi bir sorun ya da endişen var mı? Nasıl rahat edersin?' diye soruyorum.

Thackeray ayrıca oyuncuların temastan rahatsız olup olmadıklarını ve rıza gösterip göstermediklerini de konuştuklarını belirtiyor. 

O'Brien da samimiyet koordinatörlerinin tüm çekim süreci boyunca rızaya öncelik vermesi gerektiğini söylüyor. 

İşin en önemli kısımlarından bir diğeriyse sette gerçekten rahat olup olmadıklarını görmek için oyuncuların beden dilini izlemek ve işler yolunda gitmediğinde sorunları ele almak. Bu nedenle koordinatörler oyuncuların yaptığı sözleşmelerin ihlal edilip edilmediğini kontrol etmek için de senaryo danışmanlarıyla yakınen çalışıyor. 

Kostüm departmanları da bu işin en önemli parçalarından biri çünkü cinsellik içeren sahnelerde oyuncuların giydiği farklı türdeki çamaşırların onları rahatsız etmemesi gerekiyor. 

Çekimler sırasında seks sahnelerinin koreografisinin yapılması ve en rahat çekim biçimlerinin bulunması konusunda da samimiyet koordinatörlerine büyük iş düşüyor. 

Thackeray bu açıdan çalıştığı en zor setin hangisi olduğu sorulduğunda 60 kişilik seks partisini hatırlayarak şunları söylüyor:

Birkaç samimiyet koordinatörü daha vardı. Hep birlikte çalışıyorduk. Hepimiz yirmişer kişiden sorumluyduk. Çok fazlaydı.

 

Independent Türkçe, Insider, Page Six

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU