İsrail Kabinesi Gazze’de ateşkesi onayladı

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin Gazze'de ateşkesi onayladığı, başlama saati içinse 02.00'nin kararlaştırıldığı bildirildi

Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı, İsrail medyasına dayandırdığı son dakika bilgisinde; İsrail Güvenlik Kabinesi'nin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkese gidilmesini onayladığı ve ateşkesin bu gece saat 02.00'de başlayacağını bildirdi.

Haberlerde kabinenin ateşkes oylamasını oy birliğiyle kabul ettiği ve Gazze'den İsrail'e atılan roket atışlarının son bulması şartının yer aldığı ifade edildi.

Hamas yetkilileri, ateşkesin yerel saatle 02:00’de başlayacağını doğruladı.

İsrail Başbakanlığı da doğruladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada  "Ateşkes, Mısır'ın önerisine dayanarak karşılıklı ve koşulsuz olarak kabul edildi" ifadeleri kullanıldı.

Hamas Sözcüsü: Siyonist işgal kırıldı, hayalleri dağıldı ve amaçları başarısız oldu

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, ateşkese ilişkin İsrail'in Filistin direnişinin saldırıları karşısında duramayarak kaçtığını ve istediğini elde edemediğini söyledi.

AA'ya konuşan Kanu, "İşgal, Filistin direnişinin saldırılarının önünde duramadı ve kaçtı. İstediğini elde edemedi. Direniş, halkımızın ve kutsal yerlerin koruyucusu olmaya devam edecek" dedi.

Kanu, sözlerine şöyle devam etti:

Direniş var olmaya devam edecek ve halkımıza karşı herhangi bir saldırı ile mücadele etmekten çekinmeyecektir. Halkımız bulundukları her yerde zafer kazandı. Siyonist işgal kırıldı, hayalleri dağıldı ve amaçları başarısız oldu.

Ne olmuştu?

İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonlandırılıp ateşkesi görüşmek üzere yerel saatle 19:00'da toplanmıştı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunda (KAN) yer alan haberde tek taraflı ateşkesin oylamada kabul edilmesi halinde 24 saat içinde yürürlüğe girmesinin planladığı belirtilmişti.

KAN'ın haberi adı açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye dayandırılırken, Tel Aviv yönetiminden konuya ilişkin henüz açıklama yapılmamıştı.

Öte yandan Yediot Aharonot gazetesi, ateşkesin başlama saatinin Mısır tarafından duyurulacağını aktarmıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde, yerel saatle 19:00'da toplanan İsrail Güvenlik Kabinesinin Gazze'de ateşkese varılmasını görüşeceğini yazmıştı.

Aynı haberlerde, Gazze'de ateşkese varılması için yapılan görüşmelerde 24 saat içinde ilerleme kaydedilmesi beklendiği belirtilmişti.

232 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'ye yönelik 10 Mayıs'tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65'i çocuk, 39'u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU