İran hükümet sözcüsü: Trump, Saddam'dan daha gaddar

Irak'la savaş döneminde yaşananlarla bugün Washington yönetiminin yaptıklarını kıyaslayan yetkili, yaptırımlar nedeniyle İran halkının içinde bulunduğu zor duruma dikkati çekti

Trump, ülkesini 2018'de nükleer anlaşmadan çektikten sonra İran'a yönelik yaptırım kararları almıştı (AFP)

İran hükümet sözcüsü Ali Rebii, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminde Washington'ın uyguladığı sert yaptırımlara tepki gösterdi.

Tahran'a yönelik yaptırımların özellikle koronavirüs (Kovid-19) salgınının sürdüğü bir sırada durdurulması yönünde bazı kampanyalar yürütülürken, Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre Rebii, Trump'ın yaptıklarını Irak'ta Saddam Hüseyin zamanında yaşananlarla kıyasladı.

İran-Irak Savaşı'nın başlangıcının 40. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Rebii, "Trump, Saddam'dan daha gaddar" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşın sürdüğü günlerde İran'ın yaşadıklarıyla günümüzü mukayese eden Rebii, "O günlerde Saddam rejimi İran'ın şehirlerini ve köylerini yok etmekle tehdit ediyordu. Bugünse Trump rejimi İran kültürünü ve medeniyet merkezlerini yok etmekle tehdit ediyor. O günlerde Saddam İran halkını bombalar ve füzelerle vuruyordu. Bugünse Trump ekonomik yaptırımlarla bu halkın sağlığını, yaşamını ve geçim kaynaklarını hedef alıyor" dedi.

Zamanında Saddam'ın 13 Haziran 1975'te imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Anlaşması'nı (Cezayir Anlaşması) kameraların önünde yırtıp attığını hatırlatan İranlı sözcü, günümüzde de Trump'ın 2013 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı adındaki İran nükleer anlaşmasından 2018'de tek taraflı çekilerek aynı yoldan gittiğini savundu.

Bu arada Trump, 2016'da ABD başkanı seçilmesinden bir yıl önce CNN'e verdiği bir röportajda, Saddam Hüseyin'in ve Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin hayatta olup kendi ülkelerini yönetmeye devam etmesi halinde dünyanın "yüzde 100 daha iyi bir yer" olabileceğini iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, Mehr Haber Ajansı, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU