Kaliforniya'da binlerce hektarlık alanı kül eden yangının nedeni belli oldu: Cinsiyet partisi

Bölgede 3 bin kişinin tahliye edilmesine de yol açan olayın sorumluları hakkında işlem yapılacak

Kaliforniya eyaletinde çıkan 22 büyük yangında görevlendirilen binlerce itfaiyeci alevleri söndürmeye çalışıyor (AP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde devasa bir alanı kül eden orman yangınının çıkış sebebiyle ilgili yetkililerden açıklama geldi.

El Dorado'da yaklaşık 3 bin hektarlık alanda çıkan yangına, yapılan bir "cinsiyet partisi" sırasında kullanılan havai fişek cihazının neden olduğu ortaya çıktı.

Guardian'ın haber ajanslarına dayandırdığı habere göre Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Koruma Departmanı'ndan pazar günü geç saatlerde yapılan açıklamada, "yangının 5 Eylül saat 10:23'te Yucaipa'daki El Dorado Çiftlik Parkı'nda başladıktan sonra kuzeye doğru yayıldığı" kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yangının "cinsiyet partisi" sırasında dumana yol açan bir çeşit havai fişek cihazından çıktığını belirten kuruluş, "Havadaki kuruluğun ve içinde bulunulan kritik yangın havasının etkisiyle bunun bir orman yangınına dönüşmesi çok zaman almıyor. İhmal ya da yasadışı eylem sonucu yangınları başlatan kişiler bu olaydan hem maddi hem de cezai anlamda sorumlu tutulabilir" ifadelerini kullandı.

CBS'in haberine göre çıkan yangın yaklaşık 3 bin hektarlık alanı kül etmekle kalmadı, 3 bin kişiyi de evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Öte yandan Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Koruma Departmanı'ndan edinilen bilgilere göre şu an eyalette devam eden 22 büyük yangında yaklaşık 12 bin 500 itfaiyeci alevlerle mücadele veriyor.

Cinsiyet partilerinin yangınlara ya da ölümlü olaylara neden olmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor.

Nisan 2017'de ABD sınır muhafızı Dennis Dickey, doğacak çocuğunun cinsiyetini haber vermek için havaya mavi renkte patlayıcı ateşledikten sonra Arizona ormanlarında 19 bin hektarlık alanda 8 milyon dolarlık (yaklaşık 60 milyon TL) hasara yol açmıştı.

Ekim 2019'da Iowa eyaletinde bir kadın da bu tür bir parti sırasında renkli tozları havaya savurması beklenen el yapımı cihazın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.
 


ABD'nin yanı sıra birçok ülkede popülerlik kazanan cinsiyet partisi, hamilelik sırasında çocuğun kız mı yoksa erkek mi olduğunu haber vermek için anne-baba adayları tarafından düzenleniyor.

Farklı şekillerde yapılmakla birlikte, bazı uygulamalarda bebeğin cinsiyetinin doktordan öğrenildiği anda bu bilgi aileden ya da arkadaşlardan birine veriliyor ve anne-baba bebeklerinin cinsiyetini parti sırasında öğreniyor. Bazı örneklerdeyse anne-baba adayları çocuklarının cinsiyetinin ne olduğunu aileleri ve arkadaşlarıyla bu partide paylaşıyor.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU