Chadwick Boseman temel alıp geliştirmemiz gereken unutulmaz bir miras bıraktı

Black Panther film dünyasında bir dönüm noktasıydı ve başrol oyuncusu sonsuza dek kalbimizde yaşayacak

Black Panther'in yıldızı Chadwick Boseman, dört yıldır kolon kanseriyle mücadele ediyordu (Reuters)

Cuma günü Black Panther'ın süper kahramanı Chadwick Boseman'ın kolon kanserinden 43 yaşında hayatını kaybettiğini duyduğumda çok duygulandım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boseman ve ailesini için üzüldüm, ama aynı zamanda aktörü herkesin bildiği, bizim evde kesinlikle tanınan bir isim yapan 2018 yapımı filme bilet almak için dokuz yaşındaki oğlumla sırada beklediğimiz anları da hatırladım.

Black Panther'ı evde, özellikle de tecrit günlerinde, süper kahraman kostümü giymiş oğlum filmdeki sözleri tekrarlayarak odada zıplarken birlikte defalarca izledik.

 

Bu beni bir anne olarak gururlandırdı.

Boseman'ın Black Panther'da ve birkaç Marvel Comics filminde canlandırdığı rol eski bir Afrika kabilesinin zeki, adil, uyumlu ve eleştiriye açık genç kralı T'Challa'ydı.

Ailem, Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi ve her yerde beyaz olmayan aileler üzerinde muazzam bir etki yaratan şey de bu niteliklerdi. Bunun nedeni epey basit bir şekilde iki kelimeyle açıklanabilir: Gurur ve iyimserlik.

Beyaz tenliler bu kadar çok beyaz olmayan kişinin Black Panther'a neden bayıldığını anlamakta zorlanıyor. Cevap şu ki, söz konusu olan siyahilerin acılarını ve siyahilerin ıstırabını göstermek yerine siyahilerin deneyimlerine dair ilerici bir bakış açısı sunan, her karesinden ve her kamera açısından fışkıran siyahiliğine güvenen multi milyon dolarlık bir Hollywood serisiydi.

Boseman kalıpları kırdı. Haberlere göre oyunculuğa başladığında filmlerde hiç dinamik, pozitif bir siyahi karakter görmediğini ve bu deneyimi canlandıracağı roller araması için kendisine ilham veren şeyin bu olduğunu söylemişti. Bir konuşma yapmak üzere eski lisesine döndüğünde öğrencilere, "Yol boyunca verilen mücadeleler yalnızca amacınız doğrultusunda sizi şekillendirmek içindir" demişti.

Jamil Smith Time dergisinde Black Panther'ın "Afrikalı-Amerikalı anlatılarının tüm izleyici kitlelerinden kâr elde etme gücü olduğunu Hollywood'a kanıtlayabileceğini" belirtmiş ve bunu "kısmen beyaz-nativist hareketin körüklediği gerici kültürel ve politik nüfuza" karşı bir direniş olarak tanımlamıştı.

Bu ırkçı olmak veya sadece cilt pigmentasyonuna dayalı daha fazla ayrımcılığı savunmak demek değil. Irksal ve etnik sosyal entegrasyon tüm grupların kimliğini güçlendirmenin tek yolu ve bir kişinin etnik grubu hakkındaki olumsuz klişeleri içselleştirme olasılığını azaltıyor.

Beni üzen şey, bazı insanların kariyerinde iyi giden siyahi bir yıldızı beyaz kültüre karşı bir hakaret olarak görmesi.

Hayatı boyunca ırkçılıkla mücadele eden Irk Eşitliği için Liberal Demokrat Kampanya Başkanı Roderick Lynch şunları söylemişti:

İnsanlar Black Panther'ın ve Chadwick'in önderliğinde tamamen siyahlardan oluşan bir oyuncu kadrosunun beyaz olmayan insanlar için neden önemli olduğunu, neden biletlerin tükendiğini ve filmin neden nesiller boyunca yankılanacağını merak ediyor. Film siyahilerle ilgili klişelere meydan okuyup etkileyici ve güçlü bir anlatı ortaya koydu. Irkçılıkla mücadele tez canlılara değil buna dayanabilenlere uygundur.

Boseman'ın ölüm haberini duyduğumda bir tweet attım:

Oğlumun Black Panther kostümü içindeki gururlu halini ve tecrit sürecinde filmi ailecek nasıl tekrar tekrar izlediğimizi hatırlıyorum. Chadwick Boseman dünyaya unutulmaz bir miras bıraktı.

Francis adında birinden şu yanıtı almam çok uzun sürmedi:

Umarım bu kendi topraklarınıza dönmeniz için size ilham verir.

Daha fazlasını bekliyorum. Çok daha fazlasını.

Böylesine nefret dolu sözlerin bu dünyada yeri yok.

Black Panther siyahiler ve beyaz olmayan insanlar için film dünyasında bir dönüm noktasıydı.

Ve Chadwick Boseman ebediyen kalbimizde yaşayacak.

 

 

* Rabina Khan'ın tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Black Panther'ın 9 yaşındaki oğlum üzerinde büyük bir etkisi oldu. Chadwick Boseman temel alıp geliştirmemiz gereken unutulmaz bir miras bıraktı

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU