Beyrut Limanı'ndaki patlama İsrail'de dikkatleri Hayfa Limanı'na çekti

İsrailli bazı parlamenterler Hayra Limanı’nda depolanmış kimyasalların kaldırılmasını istiyor

Hayfa'daki kimyasalların durumuna yönelik araştırma yapan bir merkez acil eylem planı hazırlanması gerektiğini söylüyor (Reuters)

Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından tıpkı Lübnanlı parlamenterlerin öfke ve tepkilerini dile getirdiği gibi İsrailli parlamenterler de Hayfa Limanı’na dair benzer kaygıları gündeme getirdi. 

Jerusalem Post'un haberine göre Likud Partisi milletvekillerinden Gila Gamliel, “Tehlikeli kimyasalları Hayfa Limanı’ndan çıkarmamız gerekiyor. Plan, kimyasalları 5 yıl içinde alandan çıkarmak ve diğer 5 yılda da alanı temizlemek” ifadelerini kullandı.

Patlamaya Beyrut Limanı’nda 6 yılda depolanan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın neden olduğu aktarılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Channel 13 yazarlarından Eli Levi, “Beyrut’taki felaketi gören herkes bunun burada, Hayfa Limanı’nda da gerçekleşebileceğini anlamalı. Devasa yakıt tankları, tanklar içinde olmasa da limandaki düzinelerce kamyonun içinde brom ve amonyak rezervleri bulunuyor” dedi.

İsrail’in yasama organı Knesset’in İçişler ve Çevre Komitesi Başkanı Miki Haimovich de İsrail’in Beyrut’taki patlamayla “canının fazlasıyla sıkılması” gerektiğini vurguladı ve Hayfa’daki “limanın ve nüfusun kalbindeki” petrokimya sanayisinin kapatılmasına yönelik planın desteklenmesi yönünde çağrı yaptı. 

Haimovich, olası bir duruma dair önlem, risk yönetimi de dahil devletin Beyrut’takine benzer bir felakete hazır olup olmadığını incelemek için ilgili tüm yetkililerle toplantı yapılması çağrısında bulunmayı tasarlıyor. 

Hayfa Çevresel Araştırma Merkezi, Çarşamba yaptığı açıklamada “yatak odalarımızın hemen yanındaki fabrikalarda Hayfa Limanı’nda toplam bin 500 risk alanı ve 800 tehlikeli kimyasal türü bulunuyor” dedi. 

Araştırma merkezi şu ifadeleri kullandı:

Lübnan’daki olay, yoğun nüfus alanına yakın bir yerde riskli maddelerin toplanmasının tehlikesini gösteriyor ve alev alabilecek ve patlayabilecek endüstrilerin kapatılmasına dair acil ihtiyaca işaret ediyor.

Hayfa Limanı’nda yaklaşık 12 bin ton amonyak barındıran depolama tankı teşkil ettiği risk ve tehlike nedeniyle 2017’de boşaltılmıştı. Küçük gemilerle ülkeye geçici amonyak tedarikine izin veriliyor ve bunlar boru hattıyla tüketicilere doğrudan iletiliyor. Öte yandan İsrail hükümeti amonyak tüketicilerine yönelik daimi bir çözüm bulmak için alternatifleri değerlendiriyor.

Patlamanın ardından İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, İsrail’in Lübnan halkına insani yardım ve tıbbi destek sağlama önerisini dile getirdi.

Beyrut’ta gerçekleşen patlamada yaralananların sayısının yaklaşık 4 bin olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut’u “felaket bölgesi ilan etti ve 2 haftalık olağanüstü hal kararı alındı. 

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, patlamanın “yeterli güvenlik önlemi alınmadan” tutulan muazzam miktardaki amonyum nitrattan kaynaklandığını açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU