Facebook'la Neo-Naziler arasındaki bağı araştıran Ukraynalı gazeteci, ölüm tehditleri sonrası Kiev’i terk etti

Neo-Nazilerle yerel bir Facebook bilgi teyit kuruluşu arasındaki bağlantı iddialarını belgeleyen Ekaterina Sergatskova hedef haline gelmişti

(The Independent) 

Ukrayna'da Facebook'a bağlı çalışan yerel bilgi teyit kuruluşuyla aşırı sağcı gruplar arasında bağlantı olduğu iddialarına dair haberler yapan bağımsız bir gazeteci, aldığı ölüm tehditlerinin ardından Kiev'den kaçmak zorunda kaldı.

Rusya doğumlu Ukrayna vatandaşı olan 32 yaşındaki Ekaterina Sergatskova, Ukrayna medyasının genelde görmezden geldiği milliyetçilik ve aşırı sağ gibi konulara yoğunlaşan saygın yayın kuruluşu Zaborona'nın editörlüğünü yapıyor.

Sergatskova, Neo-Nazi gruplarla Facebook'un Ukrayna'daki bilgi teyit ortağı olan StopFake adlı sivil toplum kuruluşu (STK) arasında bağlantı olduğu iddialarını ele alan 3 Temmuz tarihli bir araştırmanın ortak yazarlarından biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, bahsi geçen STK'nın kamuoyunda bilinen isimlerinden birinin, Holokost'u (Yahudi Soykırımı) reddeden beyaz üstünlük yanlısı gruplardan müzisyenlerle birçok kez bir araya geldiği detaylı biçimde ortaya konmuştu. Söz konusu yazıda, öne sürülen bağlantıların, Zaborona'nın aşırı sağcı aktivist Denis Nikitin hakkında daha önce yayımladığı bir makalenin Facebook tarafından kaldırılmasının nedeni olabileceği de iddia edilmişti.

StopFake suçlamalar karşısında yaptığı açıklamada, materyalleri engelleme konusunda hiçbir zaman yetkilendirilmediklerini belirtmiş, bağlantı ithamlarını da Rus yanlısı komplo diye niteleyerek reddetmişti.

Makale yayımlandıktan hemen sonra Sergatskova'ya karşı gerek sosyal medyada alenen gerekse özelden mesajlar yazan aşırı sağın da tepkisini çekmişti.

Milliyetçilik yanlısı ünlü gazeteci Roman Skrypin, Sergatskova'yla 5 yaşındaki oğlunun fotoğraflarının yanı sıra Sergatskova'nın evi olduğunu düşündüğü bir yerin fotoğraflarını yayımlayarak tehlikeyi önemli ölçüde artırdı. Skrypin, Sergatskova'yı Kremlin ajanı olmakla suçlarken, gazetecinin arkadaşlarıysa bu suçlamayı saçma bularak reddetti.

Kullanıcılar Skrypin'in Facebook paylaşımına yazdıkları yorumlarda her türden intikam tehdidinde bulunup Sergatskova'nın adresi olduğu farz edilen yerin detaylı bilgilerini paylaştı.

Gelen çok sayıda şikayetin ardından ilk Facebook paylaşımı ve aşırı sağcıların yaptığı yorumlar silindi. Ancak Skrypin'in diğer saldırgan paylaşımlarına dokunulmadı. Skyrpin, "Bir paylaşımı engelliyorsunuz. Ben de 10 tane daha yazarım" dedi.

Hayatından endişe duyduğunu belirten Sergatskova pazartesi akşamı ailesiyle birlikte başkenti terk etti.

Ukrayna'da aşırı sağ taraftarlarının uç noktalara varan şiddet geçmişi ve Neo-Nazi gruplarla kolluk kuvvetleri arasındaki bağlara dair kaygılar dikkate alındığında bu korkular yersiz sayılmaz.

Rus yanlısı gazeteci-yazar Oles Buzyna, 2015'te ev adresi Ukrayna İçişleri Bakanlığı’yla bağlantılı Myrotvorets internet sitesi tarafından yüzlerce gazetecininkiyle birlikte sızdırıldıktan bir gün sonra öldürülmüştü.

Bir yıl sonra da gazeteci Pavel Şeremet, Kiev'in merkezinde aracında suikasta uğramıştı. Şeremet'in meslektaşları tarafından gerçekleştirilen araştırmada güvenlik güçlerinin olayla ilgili bir şeyler biliyor olabileceğine işaret edilirken, yürütülen resmi soruşturmadaysa bugüne dek şüphelilere dair tatmin edici sonuçlara ulaşılamadı.
 


The Independent'a konuşan Sergatskova, gelen tehditleri polise bildirdiğini ancak gerçekte bir koruma sağlanmasını beklemediğini söyledi.

Kendimizi güvende hissetmiyoruz, bürokratlarsa sessiz kalıyor.

Aşırı sağın polis ve güvenlik birimleriyle ne kadar yakın olduğunu biliyorken nasıl güvende hissedebiliriz?

Viyana Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi ve Doğu Avrupa aşırı sağ hareketleri uzmanı Anton Şekovtsov, Ukrayna devletinin milliyetçi hareketleri "sistematik biçimde dizginlemediği" fikrine katılıyor. Bununla birlikte Şekovstov bir örgüte aktif olarak katılımla sızma eylemini birbirinden ayırt etmenin bazen zor olabildiğini söylüyor.

Devletin yaptığı işler her zaman açık olmaz, bazen sızar ve çok daha aşırılıkçı örgütlerin bazılarını alaşağı ederler.

Diğer taraftan Ukrayna aşırı sağı da çeşitlilik arz ediyor:

İçişleri Bakanlığı'nın dahil olduğu gruplar, Zaborona haberinde belirtilen C14 tarzı gruplarla bir değil.

İsrail ve Amerika'nın terörle mücadele kapsamında da yer alan aşırı sağcı C14 örgütünün, Roman topluluğuna uygulanan şiddet ve Oles Buzyna'nın öldürülmesi dahil bir dizi ciddi suça karıştığından şüpheleniliyor.

Zaborona, bilgi teyit STK'sı StopFake'in, kuruma ait YouTube kanalında düzenli olarak sunuculuk yapan Marko Suprun üzerinden C14'le bağlantılı olduğunu öne sürmüştü.

Ukrayna eski Sağlık Bakanı'nın eşi olan Kanadalı Suprun'la eski C14 üyeleri ve ırkçı gerekçeyle işlenen bir cinayetten hüküm giymiş birinin de içlerinde olduğu diğer aşırı sağcı isimlerin aynı platformları paylaştığı anlaşılmıştı.

StopFake'in ve Kiev'deki gazetecilik okulu Mohyla Akademisi'nin Direktörü Yevhen Fedçenko da daha önce Twitter hesabından C14'ü savunan paylaşımlarda bulunmuştu.

Fedçenko, The Independent'a yaptığı açıklamada, konuyu mahkemeye taşıma niyetinde olduğu için resmi bir yorumda bulunmayacağını ifade etti.

Fedçenko, "Meselenin netlik kazanacağı yer mahkemedir" dedi.

Bunlar ciddi iddialar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Mehmet Demir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU