Almanya, Kuzey Kartalları adlı Neo-Nazi örgütünü yasakladı

Kuzey Kartalları adlı grup ülkede bu yıl yasaklanan üçüncü aşırı sağcı örgüt oldu

Almanya'da şu ana kadar 20 kadar  aşırı sağcı örgüt, İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı (Reuters)

Almanya İçişleri Bakanlığı çoğunlukla sosyal medya platformları aracılığıyla faaliyet gösteren Neo-Nazi örgütü Nordadler'i (Kuzey Kartalları) yasakladığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Twitter'dan yaptığı açıklamada örgüte yönelik polis baskınlarına değinerek "Bu sabahtan itibaren (23 Haziran) 4 eyalette polis önlemleri devam ediyor" dedi.

Sözcü Steve Alter "Aşırı sağcı aşırılık ve antisemitizme internette de yer yok" dedi.

Yerel haber ajansı DPA örgüte yönelik polis baskınlarının, Kuzey Ren-Vestfalya, Saksonya, Brandenburg ve Aşağı Saksonya'da olduğunu duyurdu.

Almanya son yıllarda aralarında Halle kentindeki bir sinagoga yapılan silahlı saldırı da dahil olmak üzere bir dizi aşırı sağcı şiddet olayına sahip olmuştu.

Kuzey Kartalları örgütü bu yıl ülkede yasaklanan üçüncü küçük ölçekli, aşırı sağcı grup oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nazi rejimine ait sembolleri kullanan örgütün, Halle kentinde yapılan sinagog saldırısını desteklediği ve Almanya kırsalında bir Neo-Nazi komünü oluşturma planı olduğu da belirtildi.

Gruba yönelik 2018'deki polis baskınları sonrası Nordadler grubunun lideri NDR'a yaptığı açıklamada, kendini Nazi olarak gördüğünü ve siyasetçilere saldırı düzenlemeyi planladıklarını söylemişti.

Bu yıl Ocak ve Mart aylarında "Combat 18" ve "Birleşik Alman Halkları ve Kabileleri" adlı aşırı sağcı iki örgüt de yasaklanmıştı.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer aşırı sağcılığı "ülkeye yönelik en büyük güvenlik tehdidi" diye tanımlamış ve daha sert güvenlik önlemleri vaadinde bulunmuştu.

 

AFP, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU