"Sabun, kolonya ve dezenfektanların aşırı kullanımı, deri enfeksiyonları ve egzamaya davetiye çıkarmakta"

Dermatoloji Uzmanları Dr. Füsun Bilgin Karahallı ile Dr. Aslı Tatlıparmak, salgınla mücadele günlerinde atopik dermatit (egzama) riskini azaltmak için yapılması gerekenleri ve tedavi yöntemlerini, Independent Türkçe’ye değerlendirdi

Kovid-19’la mücadeledeki en etkili yöntemlerin başında elleri, su ve sabunla yıkamak gelirken, temizlik açısından dezenfektan kullanımı da tavsiye ediliyor. Ancak uzmanlar, sabun, dezenfektan ve kolonya gibi ürünlerin kullanımında aşırıya kaçılmaması ve ellerin nemlendirilmesinin şart olduğunu söylüyor / Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, el temizliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Zira uzmanlar açıklamalarıyla salgından korunmanın en etkili yollarının başında el hijyeninin geldiğini hafızalara kazıdı.

Özellikle el hijyeni sağlamanın, hem kendimizi salgından korumak hem de virüsün başkalarına bulaşmasını engellemek için şart olduğu belirtildi.

Altın kural: Elleri en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamak

Öyle ki, elleri her defasında en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamak, Kovid-19’dan korunmanın ilk kuralı haline geldi.

Ancak uzmanlar, elleri aşırı miktarda su, sabun ve dezenfektana maruz bırakmanın, koruyucu bakterilere zarar verdiğini, özellikle cildin koruyucu yağ tabakasını bozarak, ellerde kuruma, pullanma, kaşınma, kızarıklık ve çatlaklara neden olabileceğini söylüyor.

Bu durum, egzama hastalıklarının da artmasına neden olabiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermotoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Füsun Bilgin Karahallı ile İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’den Dermotoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Aslı Tatlıparmak, sabun, dezenfektan, kolonya gibi ürünlerin aşırı kullanımının neden olabileceği hastalıklar ve bu rahatsızlıkların tedavi yöntemlerini, Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“Toplumda yüzde 10-15 oranında el egzaması görülüyor”

Gereğinden fazla dezenfektan ve kolonya kullanımının, özellikle yatkınlığı bulunan bireylerde el dermatitine neden olduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Dermotoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, çok fazla deterjan yada kolonya kullanımında derinin kurumaya başladığını, öncelikle gözle görülmeyen çatlakların meydana geldiğini, sonra da hafif kullanımda reaksiyon yapmayacak maddelerin, alerjik reaksiyonlara neden olduğunu anlattı.

"Kişilerin atopsisi (yatkınlığı) tetikleyici faktörler arasında"

Özellikle dezenfektan, kolonya ve sıvı sabunların aşırı kullanımına bağlı olarak egzamanın tetiklenebileceğini belirten Karahallı, kişilerin atopisinin (kuruluğa, kaşıntıya, egzamaya yatkınlığı) de tetikleyici faktörler arasında saydı.

"Toplumda zaten yüzde 10-15 oranında ‘kontakt dermatit’ dediğimiz el egzaması görülüyor" diyen Karahallı, kişinin genetik yatkınlığının (atopi) olması halinde çok daha fazla reaksiyon görülebildiğini ifade etti.

 

Uzm. Dr. Füsun Bilgin Karahallı Memorial.jpg
Uzm. Dr. Füsun Bilgin Karahallı / Fotoğraf: Memorial Hastanesi

 

Egzamanın evreleri

“Egzama olduktan sonra akut olabilir, sub akut (orta dönem) olabilir ya da devam ederse kronik döneme geçebilir” diyen Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, akut dönemde kaşıntılı, kızarık, hafif ödemli bir zeminde çok sayıda sıvı dolu kabarcığın oluştuğunu anlattı.

Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, sub akut döneminde ise kepeklenme, kabuklanma görülebileceğini, hastlaığın daha da ilerlediği kronik dönemde ise derinin iyice kalınlaştığını ve hatta yarıkların oluşabileceğini anlattı.

Hastalığın tedavi yöntemini de sorduğumuz Karahallı, "Bizi tetikleyen maddeden, üründen uzaklaşmaya çalışırız. Gliserin içeren sıvı sabunlar kullanabiliriz. Dezenfektanlar reaksiyonu çok artırıyorsa, bunları kullanmaktan ziyade ellerimizi sık sık sabunlamayı tercih edebiliriz" dedi.

Ellerimizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirmemiz gerektiğini de belirten Füsun Bilgin Aksakallı, bu uygulamanın deri bütünlüğü (bariyeri) için şart olduğunu söyledi.

Nemlendirici sonrasında ellerimizi çok yağlı hissediyorsak, iş yapamaz hale geliyorsak, su bazlı, emilimi yüksek nemlendiricileri tercih etmemiz gerektiğini belirten Karahallı,

kortizon içeren kremlerin kullanılmasıyla 1 hafta - 10 gün içinde iyileşmenin sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Hijyen
Uzmanlar, aşırı dezenfektan kullanımının neden olabileceği hastalıklara dikkat çekti / Fotoğraf: Pixabay

 

"Sabunlar, hastalıktan korunmada dezenfektanlara göre daha etkili" 

İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Dermotoloji Uzmanı Dr. Aslı Tatlıparmak ise sabunların lipit çözme etkisinin, dezenfektanlara göre daha yüksek olduğu gerekçesiyle, sabunla yapılan el temizliğinin hastalıktan korunmada daha etkin olduğunu söyledi.

“Sabun, kolonya ve dezenfektanların aşırı kullanımı, deri enfeksiyonları ve egzamaya davetiye çıkarmakta”

Uz. Dr. Tatlıparmak, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Ancak hem sabunları hem de kolonya ve dezenfektanları gereğinden fazla kullanmak, çeşitli deri problemlerine yol açabilmektedir. Öncelikle bu ürünler deride kurumaya sebep olmakta, kuru derinin de koruyucu tabakasını zayıflatmaktadır. Bu da deri enfeksiyonları ve egzamaya davetiye çıkarmaktadır. Daha da ilerlemiş vakalarda, egzamanın ellerle sınırlı kalmayıp, vücuda yayılma riski mevcuttur.

Bu riske karşı alınabilecek tedbirleri de sorduğumuz Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Tatlıparmak, öncelikle sabun seçerken, klasik el sabunları ve sıvı sabunlar yerine eczanelerde bulunan deterjan içermeyen temizleyicilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Aslı Tatlıparmak İstinye Üni Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Dermatoloji Uzmanı.jpg
Uzm. Dr. Aslı Tatlıparmak / Fotoğraf: Liv Hospital Bahçeşehir 

 

“Ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirin”

Bu ürünlerin, derinin doğal yağ yapısını korumaya yönelik olduğunu belirten Tatlıparmak, ellerin yıkandıktan sonra nemlendirilmesi gerektiğini, bu sayede derinin dış katmanının güçlendirileceğini ifade etti.

“Dezenfektanlar sadece ellerin yıkanamadığı durumlarda kullanılmalı”

Dezenfektanların yalnızca ellerin yıkanamadığı durumlarda kullanılması gerektiğine vurgu yapan Aslı Tatlıparmak, el egzaması ya da deri enfeksiyonu oluşması halinde ise mutlaka bir dermatoloğa başvurulmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU