Beyaz bir Amerikalının ırkçı saldırısına uğrayan kuş gözlemcisi: O kişinin hayatının mahvolması gerekir miydi?

Christian Cooper, “Beyaz bir kadının siyahi bir adamla anlaşmazlığa düştüğünde avantajlı olacağını sanmasına yol açan karanlık toplumsal dürtüler var” dedi

Christian Cooper, sosyal medya gündemine oturan ırkçı saldırı hakkında konuştu (New York Times)

ABD’nin New York kentindeki Central Park’ta köpeğini gezdiren beyaz kadınla kuş gözlemcisi siyahi adam arasında yaşanan tartışmanın yankıları sürerken, ırkçı davranışa maruz kalan Christian Cooper olayla ilgili New York Times’a konuştu.

Siyahi adamla sadece soyisim benzerliği bulunan Amy Cooper, parkta gezdirdiği köpeğine tasmasını takması uyarısında bulunan Christian Cooper’ın bu sözlerine öfkelenmiş, videoya yansıyan görüntülerde polisi arayarak “Afro-Amerikalı bir adam tarafından hayatının tehdit edildiğini” öne sürmüş ve gerçek bir saldırı altındaymış gibi nefes nefese kalacak şekilde konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter’da hızla yayılan ve 40 milyondan fazla yorum alan görüntülerin ardından Amy Cooper hem köpeği Henry’yi aldığı yere geri vermek zorunda kalmış hem de çalıştığı finans sektöründeki üst düzey işinden olmuştu.

Amy Cooper’ın sergilediği tavır sonrası genç kadının başından geçenleri değerlendiren Christian Cooper, “İlla ırkçı bir hata olması gerekmez ama hepimiz hata yapabiliyoruz. Böylesi baskılı bir dönemde gel-git dalgasına kapılmak yaralayıcı” dedi.

Harvard mezunu 57 yaşındaki kuş gözlemcisi sözlerine şöyle devam etti:

Hayır ırkçılığı maruz görmüyorum ancak bu kişinin hayatının paramparça olması gerekir miydi bilmiyorum… Irkçılık yaptı. Beyaz bir kadının siyahi bir adamla bir anlaşmazlığa düştüğünde avantajlı olacağını sanmasına yol açan malum karanlık toplumsal dürtüler var… Bunun bilinçli bir eylem olup olmadığını bilmiyorum ancak bunu yaptı, o noktaya geldi.

"Bu biraz çılgınca ve rahatsız edici" diyen Cooper, "Şayet amacımız altta yatan faktörleri değiştirmekse, hayatını tamamen mahveden genç kadının bu amaca hizmet ettiğinden emin değilim" diye ekledi. 
 


Olayın sosyal medyada büyük yankı uyandırmasının ardından New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, video kaydını bir ırkçılık ve nefret örneği olarak niteleyerek "Central Park'ta yaşanan olay ırkçılıktır, bu kadar basit" ifadesini kullanmıştı.

De Blasio, "O kadın, polisi, sadece o adam siyahi olduğu için aradı. Parkta kuralları kendisi ihlal ettiği halde, bildiğimiz sebepten dolayı, suçlunun siyahi adam olduğuna karar verdi" yorumunu yapmıştı.

Köpek sahibi Cooper, davranışından dolayı daha sonra siyahi adamdan ve halktan özür dilemek zorunda kalırken, çalıştığı yatırımcı şirketi Franklin Templeton ise olay üzerine başlattığı inceleme sonuçlanana kadar bu kişiyi açığa aldığını duyurmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU