ABD'de George Floyd’un polis gözaltısında can vermesinin ardından çıkan olaylarda bir kişi öldürüldü

Çarşamba gecesi düzenlenen protestolara binlerce kişi katılırken, polisle göstericiler barikatlarda karşı karşıya geldi

George Floyd isimli siyahi adamın pazartesi günü polis gözaltısında ölmesi üzerine Minneapolis'te düzenlenen gösteriler sürerken, gösteri alanı yakınlarında yakın bir kişi vurularak öldürüldü.

Saat 21:25 civarı, silahla yaralanmış halde kaldırımda yatar vaziyette bulunan adam kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayla ilgili bir şüpheli tutuklandı.

Polis sözcüsü gece yarısı yaptığı basın açıklamasında, adamın bir rehin dükkanı sahibi tarafından yağma yaptığı şüphesiyle öldürüldüğü teorisinin polis tarafından araştırılmakta olduğunu ancak "soruşturmanın henüz başında bulunduklarını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternette yayılan ve olayın sonrasına ait olduğu öne sürülen videoda bir polis memurunun yerde yatan adama kalp masajı desteği verdiği görüldü. The Independent bu görüntüyü henüz doğrulayamadı.

Çarşamba gecesi protestolara binlerce kişi katılırken, polis ve vatandaşlar barikatlarda karşı karşıya geldi. Polis plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve sersemletici el bombası kullanırken, kalabalıktan bazıları bu bombaları polise geri fırlattı.

İlerleyen saatlerde yağma başlarken, video kayıtlarında bir Target mağazasına zorla giren insanların içeriden ürünleri doldurdukları market arabalarıyla çıktığı görüldü.

Kentin Belediye Başkanı Jacob Frey sosyal medya üzerinden Minneapolis halkını sükunete davet edip "bu trajedinin daha büyük trajedilere yol açmasına izin vermeme" çağrısında bulundu, Eyalet Valisi Tim Waltz da bir uyarı yayımladı.

Waltz, Twitter üzerinden şu açıklamada bulundu:

Minneapolis Lake Caddesi ve Hiawatha yakınlarındaki durum aşırı tehlikeli bir hal almıştır.

Herkesin güvenliği için lütfen bölgeyi terk ediniz ve itfaiyecilerle sağlık görevlilerinin bölgeye girişine izin veriniz.

Çatışmalar hala yatışma aşamasındayken, polis sözcüsü gösterileri "çok üzücü" olarak değerlendirdi.

Basın mensuplarına konuşan sözcü, "Bu gece, önceki geceye göre daha farklı bir gösteriye sahne oldu" dedi.
 


Pazartesi gecesi 4 polis memuru tarafından aracından sürüklenerek çıkarılan 46 yaşındaki Floyd, görevlilerden birinin dizini dakikalarca boynuna bastırdığı sırada defalarca "Nefes alamıyorum" diye bağırmıştı. Olay görgü tanıklarınca videoya alınmış ve görüntüler kısa sürede yayılmıştı.

Kent yetkilileri olaya karışan 4 polisin işine son verirken, Belediye Başkanı Frey, Floyd'un boynuna diziyle bastıran memurun tutuklanması çağrısında bulunmuştu.

Çarşamba günü "George Floyd'u öldüren adam neden hapiste değil?" diye soran Frey şöyle devam etmişti:

Bunu yapan siz olsaydınız, bunu yapan ben olsaydım, şimdi parmaklıkların ardında olurduk. Buna düzgün bir cevap bulamıyorum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU