Koronavirüs ve faşizm: İtalya'da üretilen Mussolini maskeleri tepki çekti

San Giorgio di Salici köyünde bulunan şirket, üzerinde faşist diktatörün bulunduğu Kovid-19 maskeleri satıyor

Benito Mussolinin fotoğrafının yer aldığı bir yüz maskesi (@COVID19globalup / Twitter)

İtalya’da Kuzey Verona şehri yakınlarındaki bir şirket, üzerinde Benito Mussolini’nin fotoğrafı bulunan koruyucu maskeler üretiyor. Bu durumun, koronavirüs pandemisinin ikinci aşamasıyla başa çıkmaya çalışan ülkede siyasi bir anlaşmazlığı tetikleyebileceği düşünülüyor.

San Giorgio di Salici köyünde bulunan şirketin, üzerinde faşist diktatörün bulunduğu maskeler üretmesiyle ilgili haberler sosyal medyada yayılırken, merkez soldaki politikacıların da tepkisini çekti.

Demokratik Parti (PD)'li bir siyasetçi, “bu utanç verici eylemi kararlılıkla kınaması” ve maskelerin üretimini hemen durdurması için yetkililere çağrı yaptı.

PD Senatörü Vincenzo D’Arienzo, Facebook'taki paylaşımında, “Bir pandeminin ortasındaki en tatsız davranış, faşist Duce’nin görüntülerinin yer aldığı maskeleri satmak” diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maskeler ayrıca, Mussolini’yle ilgili ürünler satan birçok sitede mevcut. Sosyal medyadaki bazı sağcı kullanıcılar ifade özgürlüğünü desteklediklerini söyleyerek girişimi övse de muhalifler, bunun anayasada suç tanımına giren faşizm övgüsü olduğunu söylüyor.

Instant.com’un haberine göre Kovid-19 salgınının ülkeyi sert biçimde etkilemesinin ardından İtalya, derin bir siyasi bölünmeyle karşı karşıya kaldı. Sosyal demokratlarla düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi'nin kırılgan koalisyon hükümeti ise uzun süredir devam eden kısıtlamaların sosyal ve ekonomik etkileriyle mücadele ediyor.

Pazar günü İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yurttaşlara yazı karantinada geçirmeyeceklerine dair güvence verdi. Öte yandan başbakan, yerel gazete Il Corriere della Sera’ya verdiği röportajda, yeni enfeksiyonlardan kaçınmak için yaz aylarında özel kurallar uygulayacaklarını söyledi.

“Bu yaz balkonlarımıza tıkılmayacağız ve İtalya'nın güzelliği karantinayla kaybolmayacak” diyen Conte, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sahile veya dağlara gitmemize izin verilecek, şehirlerimizin tadını çıkaracağız.

Worldometers verilerine göre an itibarıyla 219 bin 70 kişinin Kovid-19’a yakalandığı ülkede, 30 bin 560 hasta, hayatını kaybetti. Öte yandan 105 bin 186 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, Instant.com, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU