Mezarlıkta intihar ettiği iddia edilen çocuğun babası: Oğlum Suriyeli olduğu için arkadaşları tarafından dışlanıyordu

Kocaeli’nde intihar ederek yaşamına son verdiği iddia edilen dokuz yaşındaki Suriyeli Vail Es Suud adlı çocuğun babası, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada Vail’in Suriyeli olduğu için diğer çocuklarca dışlanmaktan şikâyetçi olduğunu söyledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Acısu Mahallesi’nde yaşayan dokuz yaşındaki Suriyeli Vail Es Suud adlı Suriyeli çocuk, mezarlık kapısında asılı olarak ölü bulundu.

Vail, sürekli gittiği Acısu Seyyide Aise Cami’nde kılınan cenaze namazının ardından kapısında asılı bulunduğu mezarlıkta defnedildi. 

Kamera kaydında elinde iple yürürken görülüyor

Yapılan ilk tespitlerde çocuğun intihar ederek yaşamına son verdiği iddia edildi. Buna dayanak olarak da Vail’in olaydan kısa süre önce takıldığı bir kamera görüntüsünde elinde olayda kullanıldığı iddia edilen iple yürürken görülmesi gösteriliyor.

Çıkan ilk haberlerde intiharın nedeni olarak da olayın yaşandığı gün Vail’in okulda görevli bir öğretmen tarafından azarlanması ve diğer öğrenciler tarafından Suriyeli olmasından dolayı dışlanması gösterilmişti.

Olaydan önce okulda yer kavgasında hırpalanmış

Bu iddiaları sormak için ulaştığımız baba Mustafa Es Suud, Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandırdı.

vailbabasıyla.jpg
Vail, babası Mustafa Es Suud'un kucağında/ Fotoğraf: Independent Türkçe


Acılı baba çocuğunun okulda diğer çocuklarca “Suriyeli” denilerek dışlandığı iddiasını doğrulayarak oğlunu ve Kartepe’ye nasıl geldiklerini anlattı. 

Veterinerlik mezunu olduğunu söyleyen Es Suud, Suriye'de polis şefliği yapıyordu. 

Suriye krizinin başlamasının ardından yaklaşık dört buçuk yıl önce ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldi. 

Bir süre Ankara ve İskenderun'da veterinerlik yapan Es Suud, bir buçuk yıl önce Kocaeli'ne geldi. 
 

vailköpekle.jpg
Vail babasının anlatımına göre hassas, sessiz bir çocuktu


Maşukiye'de turist rehberliği yapan Mustafa Es Suud'un dördü erkek biri kız beş çocuğu var. Vail, ortanca çocuğuydu... 

Vail, hassas, zeki, hayatı seven, sakin bir çocuktu. Yaşına göre olgundu. Her sabah kendi hazırlıklarını kendi yapar öyle okula giderdi. Çevresinde çok sevilirdi. Camiye giderdi müezzinlik yapardı hocayla birlikte. Hata yapmaktan çok çekinirdi.


Vail'in olaydan bir gün önce okulda arkadaşlarıyla kavga ettiğini ve hırpalandığını söyleyen baba Suud, "Yer kavgası olmuş, çanta asma mevzusundan. Ancak bu kavgadan bize bahsetmedi. Olaydan sonra Türk arkadaşlarından duyduk" ifadelerini kullandı. 

"'İkindiye camiye gidiyorum' dedi geri dönmedi"

Baba Es Suud, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada Vail’in öğretmeniyle bir sorunu olmadığını ancak arkadaşlarınca dışlandığını söyledi. 

Babasının anlattığına göre Vail, okulundaki tek Suriyeliydi ve çok büyük bir hevesle okuluna başlamıştı.

Ancak okuldaki arkadaşları tarafından sürekli olarak "Sen Suriyelisin" denilerek dışlanıyordu ve Vail, bu durumu ailesine de anlatıyordu. 

Mustafa Es Suud, oğlunun olay günü camiye gitmek için evden çıktığını söyledi:

O gün okuldan gelmiş kız kardeşiyle yemek yerlerken ikindi okununca "Ben camiye gidiyorum" diye evden çıkmış. Zaten sürekli ikindiye camiye giderdi. O gün de camiye gitmiş ondan sonra dönmemiş.


“Cinayet mi intihar mı araştırılsın”

Suriye’de polislik de yapan baba Es Suud, oğlunun ölümünün gerçekten söylendiği gibi intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu bilmediğini bunun araştırılması gerektiğini de söyledi.

Vail Es Suud
Vail, beş kardeşin ortanca çocuğuydu / Fotoğraf: Independent Türkçe


“'Suriyeliler gitsin' diyenler ayda bir toprak parçası versin gidelim”

 Baba Es Suud, Suriye’deki savaştan canlarını kurtarmak için Türkiye’ye geldiklerini belirterek, Suriyelilerin gitmesi yönünde yapılan çağrılardan duyduğu üzüntüyü şöyle anlattı:

Sürekli Suriyeliler gitsin deniyor. Daha ne kadar buna maruz kalacağız. Bunu diyenlere sesleniyorum Bize ayda bir toprak parçası verin gidelim. Yoksa nereye gidelim.  Buraya geldik çünkü Türkleri kardeşimiz olarak gördük.

Suriyeliler gitsin diyenlerin bizi kendi iç siyasi tartışmalarına alet ettiklerini düşünüyorum. 


Sınıf arkadaşlarının da bilgisine başvurulacak

Vail’in intiharının araştırılması amacıyla savcılığın inceleme başlatacağı ifade ediliyor. 

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre okulların açıldığı pazartesi günü okulda, yine savcının gözetimi altında, Vail’in sınıf arkadaşlarının bilgisine başvurulacak.

Bu yolla Vail’in yaşamına son vermesine neden olduğu iddia edilen dışlandığı iddialarının doğru olup olmadığının anlaşılacağı belirtiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU