Çin Halk Cumhuriyeti, kuruluş yıl dönümünü savaş makineleriyle kutladı

Çin Halk Cumhuriyeti 70’inci kuruluş yıl dönümünde askeri gücüyle gövde gösterisi yaptı. Pekin'deki geçit törenine, hayalet savaş uçağı, jet motorlu insansız uçaklar, mini İHA’lar, tanklar, nükleer ve hipersonik füzeler katıldı

Fotoğraf: AP

Çin Halk Cumhuriyeti, kuruluş kutlamalarında, her on yılda bir gerçekleştirdiği gövde gösterilerine bir yenisini daha ekledi. 1 Ekim 1949’da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70’inci yıl dönümü için Pekin’de bulunan Tiananmen Meydanı’nda askeri geçit töreni düzenlendi.

reuters2.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

15 bin askerin katıldığı törende Çin, savaş makineleri ile gövde gösterisi yaptı.  

reuters1.JPG
Fotoğraf: Reuters

Onlarca füze sergilendi

Geçit törenine hava savunma sistemi HQ (Hongçi- Kızıl Bayrak) ve ‘Doğu Rüzgarı’ anlamına gelen Dong Feng (DF) serisi nükleer başlıklı füzeler ve denizaltından fırlatılan seyir füzeleri katıldı.

Geçit töreninde, 15 bin kilometre yol kat edebilen ve dünyanın en uzun menzilli füzesi olduğu ileri sürülen DF-41’in de aralarında bulunduğu çok sayıda nükleer başlık taşıyabilen füze yer aldı.

reuters3.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Çin’in kendi geliştirdiği beşinci nesil hayalet savaş uçağı J-20 başta olmak üzere nakliye uçakları, erken keşif ve radar uçakları, saldırı ve askeri nakliye helikopterleri gibi 160 hava aracı uçuş gerçekleştirdi.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Jet motorlu insansız uçaklar, mini insansız hava araçları, radar sistemleri, elektronik sinyal karıştırıcı sistemler, tanklar, zırhlı araçlar gibi çok sayıda askeri unsurda geçit töreninde boy gösterdi.

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

'Hiçbir güç Çin halkının ilerleyişini durduramaz'

 Törende konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Hiçbir güç büyük anavatanımızın statüsünü sarsamaz. Hiçbir güç Çin halkının ilerleyişini durduramaz" dedi.

Şi, son aylarda hükümet karşıtı protestolarla gündeme gelen Hong Kong ile Makao ve Tayvan’a da değindi. Şi şu ifadeleri kullandı.

İleriye doğru yolculuğumuzda bir ülke-iki sistemin barışçıl yeniden birleşme prensiplerini savunmalı, Hong Kong ve Makao’da refah ve istikrarı sürdürmeli, iki boğaz (Çin-Tayvan) ilişkilerinin barışçıl gelişimini teşvik etmeli, anavatanın yeniden birleşmesi için mücadele etmeliyiz.

Aralarında Çin’in eski Devlet Başkanlarından Hu Cintao ve Ciang Zımin’in de bulunduğu devlet erkanı ise Tienanmın Meydanı’nda bulunan Yasak Sarayın Gök Kapısı binasında Şi’ye eşlik ederek, töreni izledi. Törene, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam de katıldı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU