550 milyon yıl önce yaşamış "soru işaretli" hayvan, evrimde bir dönüm noktasına işaret ediyor

Asimetrik vücut yapısının en eski örneği

Bilim insanları, Quaestio simpsonorum'un denizde yaşayan "küçük bir süpürge" gibi mikroskobik canlıları yediğini tahmin ediyor (Walker Weyland/Florida Eyalet Üniversitesi) 

Bilim insanları asimetrik vücut yapısına sahip en eski hayvanı tespit etti. Yaklaşık 550 milyon yıl önce yaşayan hayvanın vücudundaki soru işaretine benzer şekil, karmaşık yaşam formlarının ortaya çıkmasının ilk örneklerinden birini sunuyor. 

Avustralya'daki Nilpena Ediacara Ulusal Parkı'nda yapılan kazılarda, bir kayanın altında ilk başta çok basit görünen bir canlının fosili bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede onlarca yıldır yapılan çalışmalarda milyonlarca yıl önce yaşamış, karmaşık yapılara sahip hayvan kalıntıları çıkarılmıştı.

Ancak son keşfi yapan ekip, böyle bir şeye daha önce rastlanmadığını söylüyor. 

ABD'deki Florida Eyalet Üniversitesi'nden paleobiyolog ve makalenin başyazarı Dr. Scott Evans "Hayvan, avuç içinden biraz daha küçük ve vücudunun ortasında, sol ve sağ tarafı birbirinden ayıran bir soru işareti şekli var" diyerek ekliyor: 

Bu kadar net bir şekilde böyle bir yapılanma gösteren, bu zamana ait başka fosil yok.

Evolution and Development adlı hakemli dergide yayımlanan makalede hayvana Quaestio simpsonorum adı verildi. Quaestio, Latince'de "soru" anlamına geliyor.

Quaestio'nun asimetrik yapısının, 635 milyon önce başlayıp 541 milyon yıl önce sona eren Ediyakaran Dönemi'nde çığır açıcı bir evrimsel özellik olması muhtemel. 

Organların asimetrik konumlarda yer almasını sağlayan bu özelliğin daha karmaşık organizmaların önünü açtığı düşünülüyor. Örneğin asimetri sayesinde insan vücudunun sol tarafında kalp ve sağ tarafında karaciğer gelişti.

Dr. Evans, "Fosilleşmiş en eski hayvanlar olan Ediyakaran biyotası bize erken gelişim süreçleri hakkında çok şey söyleyebilir" diye açıklıyor: 

Günümüzdeki hayvanlar, farklılık gösteren sol ve sağ taraflar oluşturmak için aynı temel genetik programlamayı kullandığından, aynı genlerin yarım milyar yıldan fazla bir süredir soyu tükenmiş bir hayvan olan Quaestio'da bu özellikleri üretme görevi gördüğüne büyük ölçüde emin olabiliriz.

Quaestio'nun hareket ettiğine dair işaretler gören bilim insanları ayrı bir heyecan duyduklarını söylüyor. Hayvanın deniz tabanında gezerek mikroskobik boyutlardaki alg ve bakterileri yediği tahmin ediliyor.

Dr. Evans, "Aynı zamanda kendi başına hareket edebilen ilk hayvanlardan biri olduğu için asimetri özellikle ilginç bir hal alıyor" ifadelerini kullanıyor.

Araştırmacılar, çok eski zamanlarda zengin bir ekosistem olduğunu gösteren Nilpena Ediacara Ulusal Parkı'nda daha fazla çalışma yapmayı planlıyor.



Independent Türkçe, Live Science, Forbes, Evolution and Development

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU