Meşhur yönetmen, Elon Musk'ı tasarımlarını çalmakla suçladı

"Hey Elon, tasarımlarımı geri alabilir miyim lütfen?"

Ben, Robot, 77. Akademi Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt dalında aday gösterilmiş ancak Örümcek Adam 2'ye (Spider-Man 2) kaybetmişti (20th Century Fox)

61 yaşındaki yönetmen Alex Proyas, Tesla CEO'su Elon Musk'ı 2004 yapımı gişe canavarı filmindeki tasarımlarını çalmakla suçladı.

Elon Musk, geçen hafta ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Warner Bros Stüdyoları'nda çarpıcı bir sunum yapmış, "We, Robot" adıyla duyurulan etkinlikte otonom bir şekilde sürüş yapabilen sürücüsüz taksi Cybercab, iş insanının "20 kişi taşıyabileceğini" söylediği robovan ve Optimus hizmet robotlarını tanıtmıştı.

Yönetmenin gözünden kaçmadı

Tesla CEO'sunun sunumunun ardından sosyal medyadaki dikkatli kullanıcılar çarpıcı bir benzerliği fark etmişti: Yönetmen Alex Proyas'ın Will Smith'in başrolünü oynadığı 2004 yapımı filmi Ben, Robot'taki (I, Robot) tasarımları.

Bu esrarengiz benzerlik Proyas'ın da gözünden kaçmadı. Ünlü yönetmen, Musk'ın sahibi olduğu X'te (Twitter) iş insanını eserlerini kopyalamakla suçlayarak eleştirdi.

1994 yapımı kült film Ölümsüz Aşk'ın (The Crow) da yönetmeni olan Avustralyalı sinemacı, Musk'a kendi sosyal medya platformundan seslenerek şöyle dedi:

Hey Elon, tasarımlarımı geri alabilir miyim lütfen?


Proyas'ın paylaşımında Optimus robotun yanında Ben, Robot'un otonom polis gücü, Tesla Robovan'in yanında 2004 yapımı filmdeki ulaşım aracı ve cybercab'in yanındaysa bilimkurgudaki fütüristik bir otomobilin görüntüleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2035'in Şikago'sunda geçen Oscar adayı Ben, Robot, Amerikalı yazar ve biyokimyager Isaac Asimov'un aynı adlı 1950 tarihli kısa öyküsünden uyarlanmıştı.

Robotların insan hayatının ayrılmaz bir parçası olduğu bir gelecekte geçen hikaye, robot fobisi olan Şikago Polis Ofisi Dedektifi Del Spooner'ı merkeze alıyordu. 

Oscarlı Smith'in canlandırdığı Del Spooner, üstlendiği cinayet davasında katilin bir robot olmasından şüphelenmeye başlayınca işler içinden çıkılması zor bir hale geliyordu.

Temmuz 2004'te gösterime giren film, 120 milyon dolarlık bütçesine karşılık dünya çapında 346 milyon dolar hasılat elde etmişti.

Sinema yazarları filmin görsel efektlerini ve başta Smith olmak üzere oyuncuları överken, senaryoyu eleştirmişti.

Bilimkurguda başroldeki Smith'e Bridget Moynahan, Bruce Greenwood, James Cromwell, Chi McBride ve Alan Tudyk eşlik etmişti.


Independent Türkçe, Deadline, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU