AFP, Fatih'teki Ayın Biri Kilisesi'ni yazdı

"Müslümanlara ve Hıristiyanlara umut veriyor"

Bazı anlatılarda kilisenin tarihi 5. yüzyıla kadar geri götürülüyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, İstanbul'un Fatih ilçesinin Vefa semtindeki Vefa Kilisesi'ni haberleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, her ayın birinde önünde uzun kuyruklar oluşan kilisenin "Hıristiyanlara ve Müslümanlara umut verdiği" belirtiliyor. 

Halk arasında "Ayın Biri Kilisesi" diye de bilinen ibadethaneyi ziyaret eden Emine Sanlı, ellerinde bir rahatsızlık oluştuktan sonra kiliseye gittiğini, oradaki kaynak suyundan içtikten sonra hastalığının geçtiğini öne sürüyor. 

Müslüman kadın "Daha önce arkadaşlarımızla da geldik, herkesin dileği gerçek oldu" diyor. 58 yaşındaki ziyaretçi, burada daha önceden görmediği bir yoğunlukla karşılaştığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

İlk kez böyle bir kalabalıkla karşılaştım. Belki de ekonomi bu kadar kötü olduğu için gelen çok.

Haberde, ziyaretçilerin çoğunun kadınlardan oluştuğuna işaret edilirken, Bizans döneminden kalma ibadethaneye gidenlerin her biri farklı bir dileği simgeleyen küçük anahtarlar satın aldığı belirtiliyor. Girişte satılan bu anahtarlar sağlık, iç huzur, para, başarı ve evlilik gibi dilekler için kullanılıyor.

49 yaşındaki Aysun Zırhlı, bir Müslümanıın kiliseye gidip dilek dilemesinin tuhaf olmadığını savunarak şunları söylüyor:

Dinimiz farklı olabilir ama hepimiz Tanrı'nın çocuğuyuz.

AFP, ibadethanede Müslümanların ellerini açarak dua ettiğini, Hıristiyanlarınsa istavroz çıkararak dilek dilediklerini yazıyor. 
 

kilise afp
İbadethane önünde uzun kuyruklar oluşuyor (AFP)


İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden Hieronymos Sotirelis, bu ibadethanenin kapsayıcı bir yer olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor: 

Farklı geçmişlerden kişilerin gelmesi kültürel, dilsel, dini ve ideolojik farklılıklarımıza rağmen ve hatta bu farklılıklar nedeniyle gerçekten bir arada yaşayabileceğimizi gösteriyor.

Haberde, kilisenin "İstanbul'un çokkültürlü geçmişinin bir simgesi" niteliğinde olduğu yazılıyor. 

İbadethanenin ziyaretçilerinden 50 yaşındaki Serkan Esen, dinler arası diyaloğun bu çağda özellikle önemli olduğunu savunarak şunları söylüyor: 

Ben bir Müslümanım ama tüm dinlere inanıyorum, bu nedenle tüm ibadet yerlerini ziyaret ediyorum. Dünyadaki mevcut durum göz önüne alındığında, böyle yerlere gidip bu kadar çok insanın ve dinin bir araya geldiğini görmenin iyi bir şey olduğunu düşünüyorum.

Yunan haber sitesi Greek Reporter da ibadethaneyle ilgili geçen yıl yayımladığı haberinde, "Her dinden insan buraya gelip dua edebiliyor" ifadelerine yer vermişti.

 

Independent Türkçe, AFP, Greek Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU