20 bin ton Rus gübresi yüklü gemi, saatli bomba gibi dolaşıyor

Dünyayı sarsan Beyrut faciası 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın patlamasıyla meydana gelmişti

Gübre yapımında kullanılan amonyum nitrat, Beyrut Limanı'nı harap etmişti (AFP)

Kuzey Avrupa kıyılarında haftalardır dolaşan MV Ruby hâlâ herhangi bir limana yanaşamadı. 

Acil tamire ihtiyacı olan gemiyi hiçbir yer kabul etmiyor çünkü Rusya'da yüklenen 20 bin ton amonyum nitrat endişe yaratıyor.

4 Ağustos 2020'de Lübnan'ın başkentindeki Beyrut Limanı'nda gerçekleşen ve 190'dan fazla kişinin öldüğü patlamalarda 2 bin 750 ton amonyum nitrat infilak etmişti. 

Söylenenler doğruysa MV Ruby'de bu miktarın 7 katı var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malta bandıralı gemi, Ruby Enterprise adlı bir Malta şirketine kayıtlı ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Serenity Shipping tarafından işletiliyor.

Ancak gübre yapımında kullanılan malzemeyle dolu olması, pek çok ülkede "Rusya, bu gemiyi bizim limanlarımızda patlaması için mi gönderdi?" sorusuna neden oldu.

ABD'nin New York Times gazetesi, Ukrayna savaşı sonrasında pek çok geminin benzer şüphelerle karşı karşıya geldiğini MV Ruby'yle ilgili haberinde aktarıyor.

180 metrelik gemi, Rusya'nın kuzeybatısındaki Kandalakşa Limanı'ndan ağustosta ayrıldıktan kısa bir süre sonra karaya oturarak önemli bir hasar almıştı. Geminin sahipleri, bu hasarla kargoyu Afrika'ya ulaştırmalarının zor olduğunu söylüyor. 

Norveçli yetkililer, 1-4 Eylül'de Tromso sularında incelenen gemideki arızaların kargoyu etkilemediği sonucuna varsa da tamirata izin vermedi. 

İsveç ve Danimarka'nın da takibine giren gemi, Moskova'ya karşı sert bir tutum sergileyen Litvanya'da daha büyük tepkiye yol açtı. 

Başbakan Ingrida Simonyte bu geminin kendi limanlarına yanaşamayacağını parlamentoda ifade etti. 

Sonrasında Malta'dan da benzer bir açıklama geldi. Kendi bayraklarını taşıyan ve Malta'ya kayıtlı gemiye "Kargonu boşalt da gel" mesajı verildi. 

Gemi

Britanya Sahil Güvenliği, denizde demirli gemiye geçen hafta yakıt ikmali yapıldığını açıkladı (Vesselfinder.com)


Rotasını Britanya'ya çeviren MV Ruby hâlâ kendisine bir liman bulamadı.

Birleşik Krallık medyası, Litvanya'nın eski Londra Büyükelçisi Eitvydas Bajarunas'ın gemiyi "yüzen megabomba" diye nitelemesini hızlıca haberleştirdi. 

MV Ruby'nin işletmecisi geçen hafta yaptığı açıklamada "Maalesef Birleşik Krallık'taki limanlar, medyadaki söylentiler yüzünden gemiyi kabul etmiyor" dedi. 

İşletmeci şirket, yükü başka bir gemiye aktarmak için herhangi bir limana demirleme izni talep etse de henüz Londra'dan yanıt alamadığını da belirtti. 

Hafta sonunda İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent açıklarında görülen geminin akıbeti merakla bekleniyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU