Dehşet verici yeni film, unutulan türü canlandırdı

1980'lerde yüselişe geçen alt türün kökenleri yüzlerce yıl öncesine dayanıyor

The Substance 19 Mayıs'ta prömiyerini yaptığı 77. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı (MUBI)

Demi Moore'un yeni filmi, artık unutulmaya yüz tutmuş korku alt türü "body horror" (ana teması insan vücuduna zarar verilmesi olan korku filmi türü) için yeni bir dönem başlattı.

61 yaşındaki ünlü oyuncu, başrolde yer aldığı ve "ataerkil bakış açısının hicvi" diye nitelenen Cevher'le (The Substance), unutulan türe yeniden hayat verdi.

1980'lerde yükseldi, 2000'lerde söndü

Yaratık (Alien), Sinek (The Fly) ve Şey (The Thing) gibi klasiklerle özellikle 1980'lerde yüselişe geçen alt tür, 2000'lerde popülaritesini yitirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evening Standard'dan Nick Howells, türü canlandıran Cevher'i "halihazırda yılın en iyi ve en çılgın filmi" diye tanımlamakla kalmamış, korkuya 5 yıldız vermişti. 

AP'den Krysta Fauria ise Cevher'le ilgili incelemesinde "Filmi unutulmaz kılan şey, lezzetli bir şekilde akıl almaz, kana bulanmış ve kaçınılmaz olarak kutuplaştırıcı üçüncü perdesi" diye yazıyor. 

Cevher eleştirmenlerin dikkatini çekedursun body horror'ın kökleri, Mary Shelley'nin 1818 tarihli klasiği Frankenstein ve Franz Kafka'nın 1915'te yayımlanan eseri Dönüşüm (Die Verwandlung) de dahil olmak üzere edebiyata kadar uzanıyor.

Sinek ve Şey'in yanı sıra Rabid'le de tanınan 81 yaşındaki Kanadalı yönetmen David Cronenberg ise bu alt türün beyazperdeye taşınmasında kilit rol oynayan isimlerden biri kabul ediliyor.

Rosemary'nin Bebeği'nden Yaratık'a

Roman Polanski'nin 1968'de gösterime giren klasiği Rosemary'nin Bebeği (Rosemary's Baby) bu alt türü hamilelik temasıyla birlikte ele almıştı.

Ridley Scott'ın dünya dışı yaşam formu tarafından parçalanan insan bedenlerini gösteren bol kanlı filmi Yaratık da 1980'de En İyi Görsel Efekt dalında Oscar kazanarak alt türün öncülerinden biri olmuştu.
 

alien
Dan O'Bannon tarafından yazılan Yaratık, terk edilmiş bir uzay gemisini araştırırken dünya dışı ölümcül bir yaratık tarafından teker teker avlanmaya başlayan mürettebatın yaşam mücadelesini konu alıyordu (20th Century Fox) ​​​​​​​



2000'lerin başlarına geldiğimizde yönetmenler bu alt türde filmler çekmeye devam etse de çok azı geniş izleyici kitlelerine ulaşmayı başarmıştı.

Oysa Cevher, Hollywood'un en çok kazanan aktrislerinden Moore'un da yardımıyla bu engeli aşmayı başardı.

Elisabeth Sparkle'ın tüyler ürperten hikayesi

Film, ünlü aerobik eğitmeni Elisabeth Sparkle'ın hikayesini anlatıyor. 

Elisabeth, 50. yaş gününü kutladığı sırada, karaborsada satılan ve kullanıcısının "daha genç, daha güzel, daha mükemmel" bir versiyonunu yaratabilen bir ilaç keşfediyor. 

Elisabeth'in kariyerini sürdürmek için gençliğe duyduğu ihtiyaç, ilacın tüm tehlikelerini göze almasına neden oluyor.

Yönetmen Coralie Fargeat'nın yeni korku filmi, bu yıl gösterildiği Cannes'da En İyi Senaryo ödülünü kazanmıştı.

Cevher'in başrolündeki Moore'a Margaret Qualley ve Dennis Quaid eşlik ediyor.
 

Independent Türkçe, Daily Mail, Evening Standard, AP

DAHA FAZLA HABER OKU