Himalayalar'da yeni bir "kripto para devleti" ortaya çıkıyor

El Salvador'unkinden iki kat daha fazla Bitcoin'leri var

Güney Himalayalar'daki Butan'ın resmi dini Budizm (Unsplash)

Himalayalar'daki Güney Asya ülkesi Butan Krallığı, Bitcoin (BTC) yatırımlarıyla El Salvador'u geride bıraktı. 

Hindistan ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'yle sınır komşusu olan Butan, kripto para madenciliği faaliyetlerinden haftada 55 BTC (yaklaşık 120 milyon TL) ila 75 BTC (yaklaşık 163 milyon TL) gelir elde ediyor.

Blok zinciri ve kripto madenciliği faaliyetlerine dair veri paylaşan Arkham Intelligence'a göre, Butan yönetimine ait Druk Holding'in elinde 13 bin 11 BTC (yaklaşık 28,5 milyar TL) var. El Salvador ise 5 bin 877 BTC'ye (yaklaşık 12,8 milyar TL) sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2007'de Butan Krallığı tarafından kurulan Druk Holding, kripto paranın yanı sıra üretim, inşaat ve bankacılık alanlarında da faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık 727 bin nüfusa ve 3 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılaya sahip (GSYH) bir ülke için bu BTC miktarı önemli bir servet oluşturuyor. İspanyol gazetesi El Pais'in aktardığına göre Butan yönetimi, ücret artışlarını finanse etmek için BTC stokunun bir kısmını satmayı da değerlendiriyor.

Arkham Intelligence'ın paylaştığı bilgilere göre Butan'ın kripto para serveti "çoğu hükümetin aksine, kolluk kuvvetlerinin varlıklara el koymasından değil, 2023'ün başından bu yana önemli ölçüde artan BTC madenciliği faaliyetlerinden" geliyor. 

Güney Asya ülkesinin kripto para madenciliği, ucuz hidroelektrik enerjiye erişim ve mayısta yapılan 500 milyon dolarlık bir fonlamayla destekleniyor. Bu fon, Çinli milyarder Jihan Wu'nun eski CEO'su olduğu Bitmain'e bağlı Bitdeer'ın ortaklığıyla sağlanıyor.

Pekin merkezli Bitmain, kripto madenciliğinde kullanılan özel çipleri üretiyor. Singapur merkezli Bitdeer ise kripto para madenciliği platformu olarak hizmet veriyor. 

Butan yönetimi, BTC'ye ek olarak 35 milyon dolar değerinde Ethereum, 3 milyon dolar değerinde Binance coin ve 20 bin dolar değerinde Polygon'a da sahip.
 


Diğer yandan Butan yönetiminin yatırım stratejisi dijital varlıkların çok ötesine geçiyor. Ülkede magnezyum ve grafen çıkarmaya yönelik madencilik çalışmalarıyla altyapı, enerji ve veri merkezlerine yatırımlar da yapılıyor.

Asya Kalkınma Bankası'nın tahminlerine göre Butan'ın GSYH'si bu yıl yüzde 4,4 oranında büyüyecek; bunun 2025'te yüzde 7'ye ulaşması öngörülüyor.


Independent Türkçe, El Pais, Blockworks

DAHA FAZLA HABER OKU