Muhalefetten Netanyahu'ya eleştiri: "Kendini devlet yerine koyuyor"

Savaş Kabinesi'nden çekilen Gantz, İsrail Başbakanı'nın öncelikli olarak kendi çıkarlarını düşündüğünü savundu

Netanyahu, "Philadelphia Koridoru'nda herhangi bir engel bulunmadığı için Gazze'nin İsrail için büyük bir tehdit haline geldiğini" öne sürüyor (AFP)

Muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, İsrail Barolar Birliği'nin dün Tel Aviv'de düzenlenen yıllık konferansında yaptığı konuşmada Başbakan Binyamin Netanyahu'yu hedef aldı:

Yolunu kaybetti ve kendini devlet yerine koyuyor. Bu tehlikeli bir durum.

8 Haziran'a kadar Gazze'nin güvenliği ve yönetimi için sunulan bir önerinin hayata geçirilmemesi halinde istifa edeceğini duyurup sonrasında İsrail Savaş Kabinesi'nden çekilen Gantz, Netanyahu'nun kendi çıkarlarını İsrail'inkilerin önüne koyduğunu savundu. 

Gantz, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'yle Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru'nun kontrolünü hep İsrail askerlerinin sağlaması gerektiği argümanına karşı çıktı.

"Philadelphia Koridoru, İsrail varlığına karşı bir tehdit teşkil etmiyor, istediğimiz anda oradan çekilerek dönebiliriz. Philadelphia Koridoru'nun kontrolü kaçakçılığa karşı önem arz ediyor" diyen Gantz, oradaki gözetleme kulelerinde asker bulundurmakla yetinmenin tünelleri engellemeyeceğini savundu. Kulelerdeki İsrail askerlerinin "atış alanındaki ördekler gibi av olacağını" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gerçek çözümün" güvenlik kurumlarının hazırladığı, Gazze'deki tünelleri kapatma planı olduğunu öne süren Gantz, Netanyahu'nun bu yol haritasını uygulamadığına ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yle görüşmediğine dikkat çekti.

Eski Savaş Kabinesi üyesi Gadi Eisenkot da Netanyahu'nun Gazze-Mısır arasındaki sınır hattıyla ilgili iddialarını dün eleştirerek, "İsrail'in stratejik konumu, Philadelphia Koridoru'yla ne artar ne de azalır. İsrail, kurulduğu günden beri en kötü günlerini yaşıyor. Savaş için belirlediğimiz hedeflerin hiçbirini elde etmiş değiliz" dedi.

Sonrasında Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Gantz'ın eleştirilerine yanıt verilerek, "İsrail, Gantz ve partisinin hükümetten istifa ettiği günden beri Hamas'ın genelkurmay başkanından kurtulmuştur" ifadeleri kullanıldı.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU