Hayao Miyazaki'ye "Asya'nın Nobel'i" verildi

Ramon Magsaysay Ödülü, karmaşık konuları ele alan ve bunları çocuklar için erişilebilir kılan animasyon filmleri yaratan sinemacıyı takdir etti

(AP)

Japon film yönetmeni ve Studio Ghibli'nin kurucularından Hayao Miyazaki, sık sık Asya'nın Nobel'i diye adlandırılan prestijli Ramon Magsaysay Ödülü'ne layık görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ödül, Miyazaki'nin çevre koruma ve barış gibi karmaşık konuları ele alan ve bunları çocuklar için erişilebilir kılan düşündürücü animasyon filmleri yaratma çalışmalarını takdir ediyor.

Miyazaki bu yıl en iyi animasyon filmi seçilen Çocuk ve Balıkçıl'la (The Boy and the Heron) ikinci Oscar'ını kazanmıştı. İlk Oscar'ını 2003'te Ruhların Kaçışı'yla (Spirited Away) almıştı. Miyazaki'nin önemli eserleri arasında Prenses Mononoke (Princess Mononoke) de yer alıyor.

Studio Ghibli haberi X'te şu ifadelerle paylaştı:

Vakıf, 'Çocukların çevrenin korunması ve barışın teşvik edilmesi gibi karmaşık konuları anlamasını sağlamak için sanatı kullandı' diyerek onu övdü.

83 yaşındaki Miyazaki, 2024 Ramon Magsaysay Ödülü'nü alacak 4 kişiden biri. Tayland Kırsal Doktorlar Hareketi de Güneydoğu Asya ülkesinin yoksul halkına sağlık hizmeti sunmaktaki kararlılığı sebebiyle ödüle layık görüldü.  

Ödül 1957'de eski Filipinler Devlet Başkanı Ramon Magsaysay anısına verilmeye başlandı.
 


Vietnamlı hekim Dr. Nguyen Thi Ngoc Phuong, Vietnam Savaşı sırasında kullanılan zehirli bir yaprak dökücü olan Portakal Gazı mağdurları adına adalet mücadelesi verdiği için ödüle layık görüldü.

Merkezi Manila'da bulunan Ramon Magsaysay Ödülü Vakfı, eski Budist rahip Karma Phuntsho'nun Bhutan'ın zengin geçmişiyle mevcut zorlukları ve fırsatları eğitim yoluyla dengeleyen çalışmaları nedeniyle seçildiğini açıkladı.

Bir diğer ödül, Sumatra'da ormansızlaşma ve kanunların uygulanmasındaki yetersizlik nedeniyle tehdit altında olan pek çok canlı türüne ev sahipliği yapan Leuser Ekosistemi'nin kurtarılması için kampanya yürüten Endonezyalı çevreci Farwiza Farhan'a verildi.

Ödül töreni kasımda Manila'da yapılacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU