Dünyanın en büyük bakır madeni grevle çalkalanıyor

Yüz milyonlarca dolar zarar yaşanabilir

Hissedarları arasında Britanya-Avustralya merkezli Rio Tinto ve Japon devi Mitsubishi'nin de yer aldığı madende 2017'deki eylem büyük ses getirmişti (AFP)

Şili'nin kuzeyinde yer alan Escondida madeninde işçiler greve gitme kararı aldı. 

Hisselerinin çoğu Avustralya merkezli BHP şirketinin elinde olan madendeki işçiler, çalışma koşullarında anlaşamadıkları için iş bıraktıklarını duyurdu.

Union No. 1 adlı sendikadan dün yapılan açıklamada, ikramiyelerin artırılması, iş günlerinin kısaltılması ve tazminat miktarlarının yükseltilmesi gibi taleplerin BHP tarafından kabul edilmediği bildirildi. 

Görüşmelerde, BHP'nin bir defaya mahsus yaklaşık 29 bin dolar ikramiye teklif ettiği fakat bunun işçilerin istediği 36 bin doların altında kaldığı bildiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre grevin ardından bugün BHP'nin hisselerinde yüzde 1'e yakın düşüş yaşandı. 

Sendikaya üye işçiler, dünyanın en büyük bakır madenindeki çalışanların yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor. BHP, acil durum planının uygulamaya konduğunu ve madenin faaliyetlerine devam ettiğini bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre şirket, greve çıkanlar yerine başka işçileri devreye sokarak üretimi sürdürmeye çalışıyor. 

Sendikaysa müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını belirtirken, iş bırakanlar yerine başka kişileri madene alan BHP'nin yasal grev koşullarını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs'ın analizine göre 10 günlük bir grev, şirkete en az 250 milyon dolara mal olabilir. 

Dünyadaki bakır üretiminin yüzde 28'ini üstlenen Şili, bu alanda lider. En son 2017'de Escondida'da 44 gün süren büyük bir greve gidilmiş, bu da BHP'nin yaklaşık 740 milyon dolar kaybetmesine neden olmuştu.

Goldman Sachs'a göre mevcut grevin 44 gün sürmesi durumunda zarar bu kez 795 milyon doları bulabilir.


Independent Türkçe, AFP, Reuters, Mining.com

DAHA FAZLA HABER OKU