Meksikalı uyuşturucu baronu, El Chapo'nun oğlunun kendisini kandırdığını söylüyor

Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael Zambada, karanlık bir odaya götürüldüğünü ve bir grup erkeğin kendisini alıkoyduğunu iddia ediyor

Meksika'daki gazetelerin "El Mayo" yakalandığında attığı manşetler (AP)

"El Mayo" diye bilinen Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael Zambada, geçen ay Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu tarafından kandırılarak ABD'ye giden bir uçağa binmeye zorlandığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zambada bu ifşayı cumartesi günü avukatının paylaştığı bir açıklamada yaptı. Amerikalı yetkililer Sinaloa Karteli'nin kurucularından olan Zambada'yı ve Joaquin Guzman Lopez'i Teksas'ın El Paso kenti civarında yakaladı. Reuters'ın haberine göre Guzman Lopez'in kartelin başka bir bölümünden sorumlu olduğuna inanılıyor.

Gözaltına alınan uyuşturucu baronu, Sinaloa eyaleti yetkilileri ve Guzman Lopez'le bir toplantı yapması gerektiği sırada "pusuya düşürüldüğünü" iddia etti. Eyalet yetkilileri arasında Vali Ruben Rocha ve kısa süre önce federal seçimleri kazanan Hector Cuen de bulunuyordu.

Zambada, Cuen'i ilk olarak Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan'ın dışındaki bir çiftlikte gördüğünü ve daha sonra "küçüklüğünden beri tanıdığı Guzman Lopez'i gördüğünü ve onu takip etmesini işaret ettiğini" söyledi.

"Toplantının niteliğine ve katılan kişilere güvendiği için" Guzman, Lopez'i takip etmiş ve karanlık bir odaya götürülmüş.
 

Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael "El Mayo" Zambada ve Teksas'ın El Paso kentinde tutuklanan eski ortağı Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez'i taşıyan uçak 25 Temmuz'da New Mexico'ya bağlı Santa Teresa'daki Dona Ana County özel havalimanının pistinde (Reuters)


Yetkililere göre, El Chapo'nun 2016'da yakalanmasının ardından Zambada'nın liderliğindeki farklı gruplarla El Chapo'nun oğulları arasındaki ilişki zaman zaman gerginleşti.

Zambada ifadesinde karanlık odaya girdikten sonra birkaç adam tarafından yere yatırıldığını ve başına bir çuval geçirilerek bağlandığını iddia etti. Daha sonra bir kamyonetin arkasında bir iniş pistine götürüldü ve Guzman Lopez tarafından bir uçaktaki koltuğa bağlandı. Uyuşturucu baronuna göre uçak sadece Guzman Lopez, Zambada ve pilotla birlikte ABD'ye doğru havalandı.

Ancak Guzman ailesinin bir avukatı birçok kez Zambada'nın zorla götürülmediğini, bunun yerine uyuşturucu baronları ve ABD yetkilileri arasında uzun süren müzakerelerin ardından gönüllü teslim olduğunu iddia etti.
 

Meksika'daki Sinaloa kartelinin lideri Ismael "El Mayo" Zambada ve bir başka ünlü kartel lideri "El Chapo"nun oğlu Joaquin Guzman Lopez (AP)
 

ABD, Meksika Büyükelçiliği aracılığıyla cuma günü yaptığı açıklamada Guzman Lopez'in Amerikalı yetkililere gönüllü teslim olduğunu ancak Zambada'nın zorla götürülmüş gibi göründüğünü belirtti.

Zambada yaptığı açıklamada Cuen'in iddia edilen pusu sırasında öldürüldüğünü söyledi ve uyuşturucu baronuna eşlik eden bir eyalet polis memuru ve bir korumadan buluşmadan bu yana haber alınamadığını ekledi.

Sinaloa'daki yetkililer Cuen'in Culiacan'daki bir benzin istasyonunda bir araba hırsızlığı sırasında öldürüldüğünün düşünüldüğünü söyledi.

Guzman Lopez ve Zambada, ABD mahkemesinde isnat edilen uyuşturucu kaçakçılığı suçlarını kabul etmedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU