Olimpik yüzücüler Sen nehrindeki bakterilerden korunmak için ilginç bir yönteme başvuruyor

Su kalitesine dair endişeler takımların çekilmesine ve yüzme antrenmanlarının ertelenmesine neden oldu

(Reuters)

Dünyanın en sağlıklı insanlarından bazıları olan Olimpik yüzücüler, Paris'teki Sen nehrinin kirli sularında yarışırken hastalanmamak için alışılmadık, bilimsel olmayan bir çözüme başvuruyor: Kutu kola içmek.

The Wall Street Journal'a konuşan üç takımın sporcularına göre, en iyi yüzücüler enfeksiyonu önlemek için bu içeceğe güveniyor.

Avustralya Takımı'ndan Moesha Johnson, "Coca-Cola efsanesi gerçek" dedi.

İçimizdeki herhangi bir şeyi dışarı atmaya çalışmak için genellikle yarışma sonrasında Coca-Cola içiyoruz.

ABD, Yeni Zelanda ve İtalya'dan yüzücülerin gazeteye anlattığı bu strateji, popüler olsa bile bilimsel bakımdan güvenilir olmayabilir.

Amerikan Gastroenteroloji Derneği Başkanı Dr. Maria Abreu, Journal'a yaptığı açıklamada kolanın sağlıklı bir mideye göre daha az asidik olduğunu, yani enfeksiyonla savaşma gücü katmayacağını söyledi.

 

Sen Nehri'ndeki yüzme etkinlikleri nedeniyle su kalitesine dair endişeler sürüyor (AFP)

Bunlar genç, atletik insanlar, değil mi? Mide asitleri güzel ve sağlam olacak sağlıklı insanlar olacaklar.

Sen Nehri'ndeki su kalitesi Paris'te her zaman bir endişe kaynağı oldu. Nehirde yüzmek, çok zehirli olduğu için son yüzyılda büyük ölçüde yasaklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız yetkililerin oyunlar öncesinde Sen nehrini daha temiz hale getirmek de dahil altyapı iyileştirmeleri için 1,5 milyar dolar harcamasına rağmen sorunlar sürüyor.

Sen nehrindeki maraton yüzme parkurunun test sürüşü su kalitesiyle ilgili endişeler nedeniyle düne ertelenmişti ancak triatlon karma bayrak yarışı bir gün önce planlandığı gibi devam etmişti.

Geçen hafta Belçika, daha önce nehirde yüzen bir sporcunun hastalanması üzerine takımını karışık bayrak yarışından çekmiş, İsviçre'den bir yüzücü de hastalık nedeniyle yarışmayı kaçırmıştı.

Geçen ay Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin güvenliğine ilişkin sporculara güvence vermek için Sen nehrinde yüzmüştü.

"Bu yüzden gerçekten gururlu ve mutluyum ve bir nehri temizlemenin imkansız olduğunu söylemeye devam etmek isteyen herkese, 'Evet mümkün, biz bunu yaptık' diyorum" diye konuşmuştu.

Bu güvencelere rağmen, bazıları Sen'de yüzmenin asla iyi bir fikir olmadığını savunuyor.

Bangor Üniversitesi'nden çevre bilimi ve halk sağlığı profesörü Davey Jones, BBC Science Focus'a "Sen Nehri'ni asla seçmezdim" diye konuştu.

İkonik bir yer olduğunu biliyorum ama aynı zamanda son derece kentleşmiş bir bölgeden geçiyor ki bu da kimyasallara ya da biyolojik patojenlere maruz kalma potansiyeli söz konusu olduğunda her zaman felakete davetiye çıkarır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU