Avustralyalı koçtan doping iması: Çinli yüzücünün rekoru mümkün değil

Avustralyalı Kyle Chalmers 100 metre finalinde Pan'a kaybettikten sonra Çinli gence destek verdi ancak bir antrenör sözkonusu yüzüşün "gerçek olmadığını" iddia etti

Pan Zhanle, rekor kırdığı performansını böyle kutlamıştı (Reuters)

Avustralya'nın eski bir Olimpiyat sporcusu olan yüzme antrenörü, Paris Olimpiyatları'nda Çinli yıldız Pan Zhanle'yi ve dünya rekoru kırdığı şaşırtıcı yüzüşünün meşruiyetini sorguladı.

Pan, aralarında büyük destek gören Avustralyalı Kyle Chalmers'ın da bulunduğu üst düzey yüzücülerden oluşan rakiplerini yerle bir ederek bir vücut boyu farkla kazandı ve 100 metre serbestte çok istenen altın madalyanın sahibi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

19 yaşındaki sporcu bunu yaparken kendisine ait dünya rekorunu da yaklaşık yarım saniye geliştirerek, 1928'de Tarzan rolüyle tanınan Amerikalı yüzücü ve aktör Johnny Weissmuller'den bu yana erkekler 100 metre serbestte en büyük galibiyet farkını elde etti.

Pan'ın galibiyetiyle bu Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez bir yüzme dünya rekoru kırılmış oldu. Havuzun nispeten sığ derinliği, müsabakalardaki yavaş sürelerden sorumlu tutulsa da Pan, baskın bir performansla bu mantığa meydan okudu.

Sözkonusu başarı, Çin'in doping skandalının ardından geldi. Skandalda Çinli dopingle mücadele yetkililerinin elit yüzücüleri arasındaki başarısız testleri görmezden gelip bir otel mutfağındaki bulaşmayı suçlamıştı ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı hiçbir faaliyette bulunmadı.

Pan'ın adı skandala karışmadı ama bu durum Avustralya'nın mevcut Olimpiyat kadrosunda yer almayan yüzme antrenörü Brett Hawke'ın Pan'ın performansı hakkında spekülasyon yapmasını engellemedi.

Hawke, Instagram'da "O yüzüş beni sinirlendirdi" diye yazdı.

Şu anda üzgünüm çünkü 100 serbest stili o rakiplere karşı bir boy farkla kazanamazsınız. Bunu yapamazsınız. O rakipleri bir boy geride bırakmak bir insan için mümkün değil. Ne dediğiniz umurumda değil. Bu bir ırk meselesi değil, bu herhangi bir kişiye ya da ulusa karşı değil, bu sadece gördüklerim ve bildiklerim.

Bu gerçek değil, o rakipleri geçemezsiniz. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, bu adamları 100 metre serbest stil yarışında tam bir boy farkla geçemezsiniz. Bu bir insan için mümkün değil, tamam mı, o yüzden bunu bana pazarlamayın, dayatmayın. Bu gerçek değil.

Hawke ayrıca şöyle bir mesaj da paylaştı:

Eğer gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen gerçek değildir.

Ancak gümüş madalya kazanan Chalmers rakibini destekledi. Chalmers, "Yarışı kazanmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum ve herkesin benimle aynı şeyi yaparak sporun dürüstlüğüne sadık kaldığına inanıyorum" dedi.

O altın madalyayı hak ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU