İstanbul'daki Haniye yürüyüşü Batı basınında: "Binlerce Filistin destekçisi sokağa indi"

"Bir şey yapılmazsa tarih bizi seyirci kalmakla suçlayacak"

Protestocular İsrail aleyhinde sloganlar atarak yürüyüş düzenledi (AFP)

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastla öldürülmesinin ardından İstanbul'da yapılan protesto yürüyüşü yabancı basında yer buldu. 

Fatih Camii'nde Haniye için dün akşam kılınan gıyabi cenaze namazının ardından birçok kişi İsrail karşıtı sloganlar atarak yürüyüş düzenledi. 

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye gruplar, "Milyonlarca şehitle Kudüs'e yürüyoruz" yazılı pankartlar açarak Beyazıt Meydanı'na yürüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, "binlerce Filistin destekçisinin İstanbul sokaklarında yürüyerek Haniye'nin öldürülmesini protesto ettiğini" yazıyor. 

Fatih ilçesindeki yürüyüşte eylemcilerin "Katil İsrail, Filistin'den defol" ve "İstanbul'dan Gazze'deki direnişe binlerce selam" sloganları atarak Türk ve Filistin bayrakları açtığı belirtiliyor.

Hamas ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan dün yapılan açıklamalarda, Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda öldürüldüğü duyurulmuştu. 

Haberde, İran ve Hamas'ın suikasttan İsrail'i sorumlu tuttuğu ancak Tel Aviv yönetiminin olayla ilgili açıklama yapmayı reddettiği hatırlatılıyor. 

Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haniye'ye düzenlenen suikastı kınadığını da anımsatıyor. 

Fransız haber ajansı AFP ise Filistin'e destek yürüyüşünde bir İsrail bayrağının yakıldığını öne sürdü. 

Ajansın görüştüğü protestoculardan Mehmet, "İsrail, Filistin halkının temsilcisini şehit ettiği için buradayım" diyor.

Soyadı paylaşılmayan 44 yaşındaki eylemcinin şu sözleri de aktarılıyor: 

Büyük güçlerin burada oynaması gereken önemli bir rol var. Eğer bu katliamları engellemezlerse tarih bizi seyirci kalmakla suçlayacaktır.

Haberde, Katar'da sürgünde yaşayan Haniye'nin, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan önce Türkiye'de çok zaman geçirdiği ve nisanda İstanbul'a gelerek Erdoğan'ı ziyaret ettiği hatırlatılıyor.

Ayrıca ajans; Hamas'ın ABD, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından terörist bir örgüt olarak görülürken, Erdoğan'ın Hamas'ı "bir kurtuluş hareketi" olarak tanımladığını anımsatıyor.
 


İsrailli haber sitesi Times of Israel ise ajanslardan derlediği haberini "Erdoğan'ın Haniye'nin 'kalleşçe' öldürülmesini eleştirmesinin ardından, İstanbul'da Hamas yanlısı yürüyüş düzenlendi" başlığıyla okurlarına servis etti.

Erdoğan, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum" demişti.


Independent Türkçe, Reuters, AFP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU