Özel bir şirketin yapacağı ilk uzay yürüyüşü için tarih verildi

İnsanları, 50 yıldır gidilmediği kadar uzağa taşıyacak

Dragon, basıncı düşürüp ön kapağı açabilecek şekilde özel olarak tasarlandı (Polaris Dawn)

SpaceX'in Polaris Dawn görevinin en erken 31 Temmuz'da başlayacağı açıklandı. Görev kapsamında özel bir şirketin gerçekleştirdiği ilk uzay uçuşunun yapılması planlanıyor. 

Polaris Dawn, Milyarder Jared Isaacman'in liderliğini ve finansmanını üstlendiği üç görev içeren Polaris Programı'nın ilk ayağını oluşturuyor. Görevde SpaceX'in Falcon 9 roketi, Dragon uzay aracını, insanların en az 50 yıldır gitmediği kadar uzağa fırlatacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programın X (Twitter) hesabında dün yapılan paylaşımda "Polaris Dawn'un başlatılması için hedeflediğimiz en erken tarih 31 Temmuz" ifadeleri kullanıldı. SpaceX bu göderiyi kendi hesabında paylaşırken, şirketin patronu Elon Musk'tan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi. 

Görev kapsamında Dragon kapsülü, Isaacman'in yanı sıra üç kişiyi uzaya taşıyacak. Aracın ilk başta yeryüzünden yaklaşık 1400 kilometre yüksekliğe ulaşması amaçlanıyor. Bu başarılırsa, 1972'de Ay'a ayak basılan Apollo 17 görevinden beri herhangi bir mürettebatlı aracın ulaştığı en uzak mesafeye varılacak. 

 


Araçta yer alan uzmanlar bu yükseklikte uzay yolculuğu ve radyasyonun astronotların sağlığı üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla 38 deney yürütecek. 

Toplam 5 gün sürecek görevde deneylerin ardından Dragon, Dünya'dan yaklaşık 700 kilometre yüksekliğe inecek. Burada mürettebatın uzay yürüyüşü yapması planlanıyor. Bir engel çıkmazsa ilk kez ticari bir kuruluş tarafından uzay yürüyüşü gerçekleştirilecek. 

Program için özel olarak geliştirilmiş uzay elbiseleri de bu yürüyüşte test edilecek. 

2022'de duyurulan Polaris Dawn görevinin o yılın sonlarında mürettebatını uzaya göndermesi planlanmıştı. Fakat yetkililerin açıklamalarına göre görevin düzgün ve güvenli yürütülmesi için fırlatma tarihi birkaç kez ertelendi. 

En son bu yıl şubatta yapılan ertelemeyle, görevin yazın başlayacağı duyurulmuştu. 



Independent Türkçe, Space.com, New Atlas

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU