Oscar adayı dramanın yönetmeni filmdeki siyah ekranın sırrını verdi

10 yıl sonra gelen film, 5 dalda Oscar'a aday gösterildi

Glazer'ın yıllar süren titiz bir araştırmanın ardından çektiği Holokost draması, Rudolf Höss'ün ailesiyle toplama kampının hemen yanında sürdüğü rüya gibi yaşamı merkeze alıyor (A24)

2023'ün en iyi filmlerinden İlgi Alanı'nın (The Zone of Interest) yönetmeni Jonathan Glazer, tarihi dramanın neden tamamen siyah ekranla açıldığını açıkladı.

Martin Amis'in aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlanan film, Auschwitz toplama kampının komutanı olan ve ailesini sadece birkaç metre ötedeki muhteşem evlerinde büyüten Rudolf Höss'ün rahatsız edici gerçek hikayesini anlatıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kötülük ve kayıtsızlığın doğasına karanlık ve düşündürücü bir bakış sunan film, basit bir siyah ekranla açılıyor. Sesler ve konuşmalar duyulurken izleyiciler filmin ilk sahnesiyle kısa bir süre sonra tanışıyor.

Rolling Stone'a verdiği röportajda Glazer, İlgi Alanı'nı neden siyah ekranla açmayı seçtiğini açıkladı. 

Yönetmene göre bunun nedeni, izleyicilerin sadece gözlerini değil aynı zamanda kulaklarını da filme ayarlamalarını sağlamak. 

Çünkü filmin eşsiz müziği çok fazla anlam taşıyor ve boş ekran izleyicilere İlgi Alanı'nın görülmesi kadar duyulması da gerektiğini hatırlatarak onları filme hazırlıyor. 

"Gördüğünüz bir film var ve duyduğunuz bir film var"

58 yaşındaki yönetmen, "İzleyicilerin filme daldıklarını fark etmelerini istedim" diyerek ekledi:

Bu, gözlerinizi izlemek üzere olduğunuz şeye uydurmadan önce kulaklarınızı ayarlamanın bir yoluydu. Burada gördüğünüz film var ve duyduğunuz film var.

İlgi Alanı, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Ses kategorisi de dahil 5 dalda Oscar adaylığı elde etti.
 


Glazer'ın büyük beğeni toplayan Derinin Altında'dan (Under The Skin) sonra yeni bir film çekmesi 10 yıl sürmüştü. 

Britanyalı yönetmen, filmin uzun geliştirme sürecinden bahsederken en zor adımlarından birinin Auschwitz'deki evi ziyaret etmek olduğunu da açıkladı. 

Evi ve bahçeyi ziyaret ettim, o zamanlar olduğu gibi değil. Ama hâlâ var. Ve orada, o mekanda olmak... Beni etkileyen şey kampa olan yakınlığıydı. Ev Auschwitz'le aynı duvarı paylaşıyordu. Her şey tam orada, duvarın diğer tarafında oluyordu. Ve bir adamın orada yaşamış, ailesini orada yetiştirmiş olması...

Glazer sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunu nasıl yaparsınız? Ne kadar karanlık bir ruh olmalı...

Prömiyerini 76. Cannes Film Festivali'nde yapan İlgi Alanı, Türkiye'de 23 Şubat'ta gösterime girecek.


Independent Türkçe, ScreenRant, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU