İstanbul Adliyesi önünde polis noktasına saldırı: 2 saldırgan öldürüldü, 1 vatandaş hayatını kaybetti, 3’ü polis 5 kişi yaralı

Bakan Yerlikaya 2 saldırganın DHKP/C üyesi olduğunu duyurdu

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki polis kontrol noktasına silahla ateş açıldı. Saldırıda biri kadın 2 saldırgan etkisiz hale getirilirken, 3'ü polis 6 kişi yaralandı. Yaralılardan biri daha sonra hayatını kaybetti.

Silah seslerinin duyulması üzerine adliye önündekiler, bina içerisine kaçarken, adliye içindekiler yere yattı.

Olayda, ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 2'si polis 3 kişi de yaralandı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

2 saldırgan öldürüldü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2 saldırganın öldürüldüğünü duyurdu.

Yerlikaya şunları kaydetti:

Bugün saat 11.46’da İstanbul Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki kontrol noktasına saldırı girişiminde bulunulmuştur. 1’i kadın 1’i erkek 2 saldırgan ölü ele geçirilmiştir. 3’ü polis memuru olmak üzere 5 kişi yaralanmıştır. Kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

Yerlikaya ikinci paylaşımında saldırganların DHKPC örgütünden olduklarını açıkladı.

Yerlikaya "Etkisiz hale getirilen E.Y. ve P.B adlı hainlerin DHKP/C terör örgütüne üye oldukları tespit edilmiştir. Saldırı girişiminde bulunan teröristler etkisiz hale getirilirken, 3’ü polis 3’ü vatandaşımız olmak üzere 6 kişi yaralanmıştır" dedi.

Yapılan incelemede etkisiz hale getirilen saldırganların Pınar Birkoç ve Emrah Yayla olduğu belirlendi. Olayın ardından kaçan saldırganlardan biri yaralı olarak yakalandı.

Detaylar ortaya çıktı

Soruşturma kapsamında yapılan çalışmada, metrobüsten inerek adliyeye doğru giden 2 saldırganın durumundan şüphelenen devriye ekipleri, bu kişileri durdurarak kimliklerini istedi.

Bunun üzerine polis ekiplerine biber gazı sıkarak koşmaya başlayan saldırganlar, polise doğru ateş etmeye başladı.

Bunun üzerine çıkan çatışmada, 2 saldırgan etkisiz hale getirilirken, 3'ü polis, 6 kişi yaralandı. Olayın ardından teröristlerin yanında bulunan çantada yapılan incelemede, içeriği henüz belirlenemeyen bir düzenek, plastik kelepçe, 48 mermi, ve örgütsel doküman bulundu.

 Emrah Yayla'nın bombalı eylem hazırlığındayken 2017 yılında Ankara'da yakalandığı ve yargılandığı dava kapsamında 14 yıl cezaevinde kaldığı öğrenildi. Diğer saldırgan Pınar Birkoç'un ise terör örgütü DHKP/C'ye yönelik bir operasyonda 2017'de yakalanıp tutuklandıktan sonra 2020'de salıverildiği ifade edildi.

Saldırganın ablası ve kardeşi adliyede gözaltına alındı

Bu arada, saldırının ardından çalışma başlatan polis, olayda öldürülen Pınar Birkoç'un ablasının da bugün silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan duruşmasının olduğunu belirledi.

Bunun üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne giden ekipler, tutuklu sanık Necmiye Birkoç ile duruşmaya izleyici olarak katılan diğer kardeşi ve bazı kişileri gözaltına aldı.

Mahkeme heyeti de bunun üzerine duruşmayı 2 Nisan'a erteledi.

Hayatını kaybetti

Diğer yandan saldırıda ağır yaralanan Dilfiraz Karataş da kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti

Yayın yasağı kararı geldi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğinin, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önündeki terör saldırısına yönelik yayın yasağı kararı aldığını bildirdi.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Çağlayan Adliyesindeki terörist saldırıya ilişkin olarak 'yayın yasağı' kararı almıştır. Yayıncılarımızın alınan kararı hassasiyetle uygulamaları gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Tunç, Çağlayan Adliyesi'nde: 34 kişi gözaltına alındı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çağlayan Adliyesi'ndeki silahlı saldırının ardından adliyeye geldi. Tunç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"2 terörist, polislerin GBT kontrolü sırasında polislerden kaçmak istiyorlar. D Kapısı'ndan kaçarak C Kapısı'na geliyorlar. Polis güvenlik noktasındaki girilen çatışmada teröristler etkisiz hale getiriliyor. O çatışma sırasında 4 vatandaşımız da yaralanıyor. Vatandaşlarımızdan biri hastanede vefat etti. 3 polisimiz bu çatışmada yaralanıyor. Yaralı polislerimiz ve vatandaşlarımızın durumu iyi" diyen Tunç, "Şu anda adli soruşturma devam ediyor, 34 gözaltı var. Teröristlerle ilgili akrabalık bağı tespit edilemedi. Çalışmalar titizlikle sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında bir başsavcıvekili ve 5 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini kaydeden Tunç, saldırı düzenleyen 3 kişiden 2'sinin öldürüldüğü, birinin yaralı yakalandığı bildirildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA OKU

DAHA FAZLA HABER OKU