Çin'de iki çocuğu pencereden atan çift idam edildi

Mahkeme, çifti evliliklerine "engel" olarak gördükleri çocukları "kazara" düşmüş gibi göstermekten suçlu bulmuştu

Yüksek Mahkeme'nin önündeki bir polis aracı (Temsili/Reuters)

Çin hükümeti çarşamba günü, 2020'de iki çocuğu yüksek bir apartmanın penceresinden attıkları gerekçesiyle bir çifti idam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme daha önce küçük çocukların babası Zhang Bo ve kız arkadaşı Ye Chengchen'i iki yaşındaki kız ve bir yaşındaki erkek çocuğunu kasıtlı olarak öldürmekten idam cezasına mahkum etmişti.

AFP'nin haberine göre Orta Halk Mahkemesi'nin yaptığı açıklamada çiftin, Bo'nun çocuklarını evliliklerine "engel" olarak gördüklerini ve güneybatıdaki Chongqing kentindeki çok katlı bir binanın 15. katından "kazara" düşmüş süsü verdiklerini söylemişti.

China Daily'nin haberine göre mahkeme, 28 Aralık 2021'de verdiği ilk kararda, bu kişilerin amacını alçakça ve yöntemlerini de acımasızca bularak ölüm cezasına hükmetmişti.

Çin mahkemesi mahkumiyet kararını bildirirken, çiftin "korkunç bir sosyal etkiye" neden olan bu eylemle "hem yasaları hem de ahlaki sınırları ihlal ettiklerini" söylemişti.

Bo, Çin'in Chongqing şehrindeki Chengchen'le evlilik dışı bir ilişkiye başlamış ve Şubat 2020'de eşi Chen Meilin'den boşandıktan kısa bir süre sonra ikili, çocukları öldürmeye karar vermiş.

Baba, bir yaşındaki oğlunu ve iki yaşındaki kızını dairesine çağırdıktan sonra yüksek binanın 15. katının penceresinden ikisini de aşağı atmış. 

Chongqing 5 No'lu Orta Halk Mahkemesi kararında, Chengchen'in Bo'yu çocukları öldürmeye zorladığı için ölüm cezasına çarptırıldığını bildirmişti.

Mahkeme, Chengchen'in müstakbel kocasının başka kadınlardan çocuk sahibi olmasını istemediğini belirtmişti.

Chengchen ve Bo'nun 2019'da çıkmaya başladıkları bildirilmişti. Chengchen'in birkaç kez sevgilisinden iki çocuğunu öldürmesini istediği çünkü ailesinin halihazırda çocukları olan bir adamla evlenmesine karşı çıktığı iddia edilmişti.

Mahkeme belgeleri Chengchen'in Bo'ya "Çocuklar öldüğünde seninle evleneceğim... Nasıl olsa öldüreceğine göre neden ikisini de öldürmüyorsun?" dediğini ortaya koymuştu.

Mahkeme kararında, "Zhang Bo tereddüt ettiğinde, Chengchen onu suçu işlemeye zorladı ve sonunda cinayeti işledi" ifadesi yer almıştı.

Bo, çocuklarını pencereden attıktan sonra bazı komşular onu yanlarında ağlarken görmüş.

Çocuklardan biri olay yerinde ölmüş, diğerinin de hastanede hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ancak çiftin karara itiraz etmesi üzerine Chongqing Yüksek Halk Mahkemesi'nde ikinci bir duruşma başlamıştı.

Mayıs 2023'te mahkeme ilk kararı onamış ve infaz için en üst mahkemenin onayını gerektiren yasal hükümler uyarınca Yüksek Halk Mahkemesi'nin incelemesine sunmuştu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU