Gazze'de kaybolan Kanadalı gazetecinin dehşet verici son mesajı paylaşıldı

Mansour Shouman, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gazetecileri hedef almasına dair endişelerini The Independent'a anlattıktan sonra ortadan kayboldu

(Canadian Press)

Gazze'de kayıp olduğu bildirilen Kanada-Filistin vatandaşı bir gazetecinin gönderdiği tüyler ürpertici son mesaj paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 çocuk babası Mansour Shouman, 2022'de ailesiyle birlikte Kanada'dan Gazze'ye taşınmıştı. Eşi ve çocukları, 7 Ekim Hamas katliamından sonra İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Kanada'ya dönmüş ancak Shouman olanları haberleştirmeye yardımcı olmak için orada kalmıştı. 

Ekibiyle en son 21 Ocak'ta görüşen Shouman'dan o tarihten bu yana haber alınamaması güvenliğinden endişe edilmesine yol açtı.
 

Mansour Shouman
Filistinli-Kanadalı gazeteci Mansour Shouman ekibiyle en son 21 Ocak'ta temas kurmuş (Reddit)


Kanada'da yaşayan ve Shouman'ın internette videolar yayımlamasına yardımcı olan gönüllü Shadi Sakr, gazetecinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde olduğunu ve kendisine bir video gönderdiğini söyledi.

Shouman görüntülerde "Lütfen bu videoya geri dönüş yapın" diyor.

Çok fazla zamanım yok.

Duygusal bir çağrıda bulunan annesi, oğlunun bulunmasına yardımcı olmaları için uluslararası topluma yalvaran bir mesaj kaydetti.

X'teki profilinde yayımlanan bir videoda şunları söyledi:

Kalbim yanıyor. Onunla ilgili bir haber duymak istiyorum. Lütfen, ekibi hakkında bir şey biliyorsanız, gece gündüz onu aramaya çalışan ekibine bildirmeye çalışın.

Shouman'ın kaybolması, The Independent'a İsrail güçlerinin Gazze'deki Filistinli gazetecileri hedef aldığına dair endişelerini dile getirmesinden ve birkaç meslektaşının saldırılarda öldürülmesinden yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti.

Han Yunus'taki Nasser hastanesinin doğum servisinin yanındaki bir çadırda barınırken, 19 Aralık'ta şunları söylemişti:

İsrail bize bunu yaparak diz çöktüreceğini sanıyorsa yanılıyor.

Shouman, "Bir erkek ve Müslüman olarak, doğam gereği Gazze'deki yurttaşların hayatını korumaya ve muhafaza etmeye odaklanmış durumdayım" demişti.

İsrail'in bize saldırdığı her gün, halka özgürlük yolunda daha fazla mücadele etmesi için güç ve umut veriyor.

40 günden fazla süren baskı, açlık, yetersiz beslenme, elektrik kesintileri, sevdiklerini ve mal varlığını kaybetme gibi durumlardan sonra bile halk 'Elhamdülillah' diyor çünkü burada tarihin doğru tarafında olduğumuzu hissediyoruz.

Shouman'ın destek olduğu yardım kuruluşlarının çalışanlarından gelen haberlere göre, kendisi İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmış.

Sakr, CBC News'e şunları söyledi:

Oradakiler, onu Refah'a gitmek üzere Nasır Hastanesi'nden çıkarken gördüklerini ve yolda İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) onu gözaltına aldığını söyledi.

Kanada'daki ekibin bir başka üyesi de The Canadian Press'e yaptığı açıklamada üç görgü tanığının Shouman'ın Refah'a gitmek üzere Han Yunus'tan ayrılırken IDF tarafından götürüldüğünü gördüklerini belirtti. The Independent bu haberleri doğrulayamadı. 

Shouman'ın kaybolması hem sosyal medyada hem de Kanada sokaklarında öfke ve endişe yarattı. Shouman'ın derhal serbest bırakılmasını talep eden bir dilekçe internette 120 binden fazla imza toplarken, Ottawa ve Calgary'de de serbest bırakılmasını talep eden protestolar düzenlendi.

İsrail ordusu Shouman'ın kaybolmasıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı ancak daha önce gazetecileri hedef aldığını reddetmiş ve Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta sivillere zarar vermemek için her türlü çabayı gösterdiğini söylemişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU