Direniş direnişi zayıflattı

Her birinin sponsor olduğu bir tarafı olan direniş liderleri ve Filistin halkı bunun bedelini canlarla, yerinden edilmeyle ve açlıkla ödüyor

Hasan Nasrallah / Fotoğraf: qudsna.com

Geçen hafta çarşamba günü Lübnan'daki Hizbullah liderinin "İsrail'in direnişi anlayamadığını" söylediği aktarılmıştı.

Adı geçen siyasetçi Seyyid Hasan Nasrallah'tı.

Kullandığı ifadelere gelince, bunlar liderliğini yaptığı parti (Hizbullah) için önemli etkinliklerden birinde gerçekleştirdiği bir konuşmanın içinde yer alıyordu.

İfadenin aslında konuşma metninde aktarıldığı gibi söylenip söylenmediği ya da o içerik bağlamında kullanılıp kullanılmadığı önemli olmaya devam ediyor.

Bu aynı zamanda İsrail ile bir bütün olarak Araplar arasında ve özellikle İsrail ile Filistin halkı arasında son 75 yılda devam eden savaş döngüsünün nedenlerinden birinin açıklamasını da yansıtıyor.

Ancak açıklamanın önemi aynı zamanda Filistin direnişinin izlediği yola ilişkin birçok yaranın da kapısını aralıyor.

Sonuçları göz önüne alındığında, pek çok kişi muhtemelen bunun direnişi zayıflattığı ve halkına trajediler yaşattığı konusunda hemfikir olacaktır.

Şu anda Filistin topraklarında olup bitenlerle başlamak yerine, birkaç on yıl öncesine dayanan, ancak sonuçları bugüne kadar devam eden bir geçmişe giderek başlamak istiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı bağlamda, söz konusu açıklamanın sahibinin o dönemde gençliğinin baharında ve henüz 25 yaşında olduğunu (1960 doğumlu) hatırladığını varsayacağım.

O, Mayıs 1985'te Filistin adını taşıyan direniş grupları arasında çıkan savaşta Lübnan'daki Filistin kamplarında şahit olunan zulmün tanığıydı.

O kirli savaşta, ulusal standartların yanı sıra tüm insani standartlara göre Filistinli çocuklar da tıpkı Gazze'deki akranlarının aç olduğu gibi aç kaldı.

Bazıları ailelerinin kırıntı aradığı çöplerden arta kalanlarla geçiniyordu.

Hatta bazıları aynı kişinin ait olduğu aynı siyasi yelpaze tarafından desteklenen bu grupların unsurları arasındaki kavgaların durduğu dönemlerde, kazanmak için farelerle bile rekabet ediyordu.

Sert bir açıklama mı?

Evet, öyle ve buna inanmak zor olabilir.

Ancak her Filistinli için en acımasız olan şey, Lübnan mülteci kamplarındaki Filistinli grupların liderleri arasındaki niyetlerin saflığına bugüne kadar tam anlamıyla ulaşılamamış olmasıdır.

Bu sorun, herkesin bildiği gibi, çağdaş örgütlerin ortaya çıktığı yılların başlangıcından bu yana, 1965 yılındaki bu günlerde Fetih Hareketi’nin başlamasının arifesinde Filistinli hiziplerin kendi aralarında bölünmesi sonucu Filistin halkının uğradığı felaketlerin felaketidir.

Filistin'deki bölünmeler, her yerde ve her zaman, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail işgaline karşı direnişin zayıflamasına her zaman katkıda bulunmuştur.

Ayrıca bu, temel davaya, yani Birinci Nekbe'de Filistin'in kaybedilmesine de ihanetti.

Ancak 2007'deki bölünme, Filistin'deki grup çatışmaları dizisinde bir felakete yol açtı.

Acaba Hamas ve Fetih hareketinin mevcut ve önceki liderleri, çatışmalarının direnişi zayıflatması nedeniyle taşıdıkları ve tarihsel olarak sorumlu tutulacakları sorumluluğun ağırlığının farkındalar mı?

Zira yaşananlar işgali uzattı ve halk bunun ağır bedelini ödedi ve hâlâ da ödüyor.
 


Evet, İsrail, Siyonist terör çeteleri tarafından istismara uğradıktan sonra babalarının ve dedelerinin topraklarının gasp edilmesine direnmenin ve onları 1948'de topraklarından ayrılmaya zorlamanın yalnızca direniş grupları için değil, bir bütün olarak Filistin halkı için ne anlama geldiğini anlayamadı.

Ancak felaketlerin felaketi, direniş örgütlerinin liderlerinin, tüm konumlarının tek bir kalpten, yani yalnızca Filistin kalbinden atmasının ne anlama geldiğini anlayamamalarıdır. Burada neredeyse aynı sahnenin tekrarına şahit oluyoruz.

Her birinin sponsor olduğu bir tarafı olan direniş liderleri ve Filistin halkı bunun bedelini canlarla, yerinden edilmeyle ve açlıkla ödüyor.

Merak ediyorum, daha büyük olan ne?

Bunu yalnızca Allah bilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU