Maui'deki orman yangınlarının yıkıcılığına dair yeni teori

Bir uzman, Ulusal Hava Servisi'nin Maui'de ağustosta yaşanan yıkıcı orman yangınlarına neden olan şiddetli rüzgarlar için belirli yerlere uyarılar koyması gerektiğini söyledi

(Reuters)

4 ay önce bir dizi orman yangını Hawaii'nin Maui adasını harap ederek en az 100 kişinin ölümüne ve tahminen 3 bin konut ve binada tahribata neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Francisco Chronicle, ağustostaki yangının bilgisayar modellerini inceleyen uzmanlara göre Ulusal Hava Servisi'nin (NWS) alevleri körükleyen şiddetli rüzgarlar için daha doğru uyarılar yapabileceğini bildirdi.

Chronicle'ın haberine göre, meteorologlar başlangıçta Dora Kasırgası'nın şiddetli rüzgarlarının alevleri körüklediğini bildirmişti ancak yeni bilgisayar modelleri, hızlanan alizelerin neden olduğu aşağı eğimli bir rüzgar fırtınasının yangını kontrolden çıkarmış olabileceğini gösteriyor. Aşağı eğimli bir rüzgar fırtınası Kaliforniya'nın en yıkıcı yangınlarından bazılarına da neden olmuştu.

Hawaii Üniversitesi Atmosfer Bilimleri Bölümü Başkanı Steven Businger, Chronicle'a yaptığı açıklamada, Hawaii'deki NWS'in fırtına öncesinde endişe duyulan belirli yerlere dair bölge sakinlerini önceden uyarabileceğini söyledi. Chronicle'a göre, hava durumu modelleri sayesinde bu bilgiler o sırada da mevcuttu.

Chronicle, NWS'in bunun yerine tüm ada için genel bir uyarı yayımladığını bildirdi.

Washington Üniversitesi Atmosfer Bilimleri Profesörü Cliff Mass, Chronicle'a, "[Meteorolojiyi] yakıt ve kentsel risklerle ilgili bilgiler bağlamında, insanları uyarmak için nasıl kullanacağımızı öğrenmeliyiz" dedi.

Mass sözlerine, "Bu tamamen önlenebilir bir durum" diye devam etti.

The Independent yorum için NWS'le temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Maui'deki orman yangınları ABD'de son 100 yılın en ölümcül yangını oldu ve o zamandan beri bilim insanları bu felakete neyin yol açtığını bulmaya çalışıyor. Yangının bir nedeni de ağustos başında adaları vuran ve şiddetli rüzgarlara yol açan fırtınaydı. Businger, NWS'in daha kesin uyarılarda bulunması gerektiğini söyledi.

Associated Press'in eylülde bildirdiğine göre bir diğer etken de Hawaii Elektrik Firması'nın uygun şekilde denetlemediği, su yollarındaki aşırı uzamış bitki örtüsünü temizlemekten sorumlu uzmanları olabilir. Firma, şiddetli rüzgar uyarılar üzerine elektriği ilk başta kesmemek ve elektrik direklerinin yakınındaki bitki örtüsünün kontrol altında tutulmaması gibi yangına yol açan ihmallerde bulunduklarının iddia edildiği çeşitli davalarla karşı karşıya.

Şirket, devrilen elektrik direklerinin ilk yangını başlattığını kabul etmiş ancak adayı harap eden alevlenmelerin sorumluluğunu reddetmişti. Şirket, bitki örtüsü aşırı uzamış dereyle ilgili AP'ye "Elektrik direklerimize müdahale eden ve muhtemel bir kesintiye neden olabilecek her şeyi kaldırmalarına" izin verildiğini ancak "çevre düzenlemesi veya çim biçmek için özel mülke giremeyeceklerini" söylemişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU