Gazze savaşının 78. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 23 Aralık Cumartesi günü Rus basınında yer alan haberleri derledik

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 78. gününde Rus basını ve Batı medyasının Rusça yayınlar servisi yaşananları nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 23 Aralık Cumartesi günü Rus basınında yer alan haberleri derledik:
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

BM Güvenlik Konseyi ateşkes değil Gazze'ye yardım kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'ye yapılan yardımı artırmayı amaçlayan ancak acil ateşkes çağrısı yapmayan bir kararı kabul etti

Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden ABD ve Rusya çekimser kalırken, diğer 13 üyenin tümü lehte oy kullandı.

Rusya, oylamadan önce son dakika değişikliği yaparak "askeri harekatların acilen askıya alınması" yönündeki ifadenin karara geri dönmesini önerdi, ancak değişiklik kabul edilmedi.

Son versiyonda BM Güvenlik Konseyi, "güvenli, engelsiz ve genişletilmiş insani erişimin derhal sağlanması ve ayrıca düşmanlıkların sürdürülebilir bir şekilde durdurulması için koşulların yaratılması için acil adımlar atılması" çağrısında bulunuyor.

BBC'nin New York'taki BM muhabiri, bazı Arap ülkelerinin kararın ABD ve İsrail'e verilen çok büyük bir taviz olduğuna inandığını bildirdi.
 

 

TASS:

Medya: İsrail askeri Lübnan sınırında hayatını kaybetti

Yahudi devleti ordusunun basın servisine göre, Ortadoğu çatışmasının yeniden tırmanmasının başlangıcından bu yana İsrail askeri ölümlerinin toplam sayısı 472 oldu

Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Lübnan sınırında bir İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.                    

Yedioth Ahronoth’a göre, 188'inci Zırhlı Tugay'ın 71'inci Taburu'nda görev yapan 19 yaşındaki Çavuş Amit Hod Ziv, Şii terör örgütü Hizbullah'ın Lübnan'dan düzenlediği bombardıman sonucu hayatını kaybetti.

IDF basın servisine göre, Ortadoğu çatışmasının yeniden tırmanmasının başlangıcından bu yana İsrail askeri ölümlerinin toplam sayısı 472 idi. 
 

 

Lenta.ru:

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze kararını eleştirdi

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze kararını yetersiz buldu

Filistin Hamas hareketi, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'ne ilişkin kabul ettiği kararı yetersiz ve İsrail'in düşmanlıklarını sürdürmesine izin verdiğini söyledi. El Cezire TV kanalı Hamas'ın açıklamasını aktardı.

Açıklamada, "Bugün kabul edilen, Gazze Şeridi'ne insani yardım akışının genişletilmesi ve kontrol altına alınması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararının, felaket durumunun gereklerini karşılamayan yetersiz bir adım olduğuna inanıyoruz" denildi.

Hamas'ın da belirttiği gibi karar, İsrail tarafının Gazze'de Filistinlilere karşı yürüttüğü "soykırım savaşını sona erdirmeyi" amaçlayan uluslararası bir çözümü içermiyordu.

Açıklamada ayrıca ABD yönetiminin son 5 gün içinde "kararın özünden sıyrılıp bu zayıf formüle sarılması için özenle çalıştığı" belirtildi.
 

 

İzvestiya:

UNICEF Gazze'deki çocukların çoğunun gıda yetersizliği yaşandığını bildirdi

UNICEF: Gazze'deki çocukların çoğunun yeterli yiyeceği yok

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 22 Aralık Cuma günü kuruluşun web sitesinde yayınlanan açıklamasında "Filistin bölgesindeki çocukların yüzde 80'inden fazlası akut gıda kıtlığı yaşıyor ve 5 yaşın altındaki en az 10 bin çocuk, yakında akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalabilir" denildi.

UNICEF, önümüzdeki haftalarda 5 yaş altı en az 10 bin çocuğun, şiddetli israf olarak bilinen, yaşamı tehdit eden yetersiz beslenme biçiminden mustarip olacağını ve beslenme tedavisine ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. 

Açıklamada, Küçük çocukların yüzde 80'inden fazlası ciddi gıda güvensizliği koşulları altında yaşıyor ve hastanelerin üçte ikisinden fazlası, yakıt, su ve hayati önem taşıyan ilaçların eksikliği veya saldırılar nedeniyle büyük hasara uğramaları nedeniyle artık çalışmıyor" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca UNICEF, 155 binden fazla hamile ve emziren annenin sağlık ve beslenmesinin yanı sıra, 2 yaş altı 135 binden fazla çocuğun da özel beslenmeye ihtiyaç duyması nedeniyle sağlık durumuyla ilgileniyor.

UNICEF, bu durumun Gazze Şeridi'nin gıda ve tıbbi sistemlerinin tamamen çöktüğü bir dönemde ortaya çıktığını söyledi.

Örgüt ayrıca, güvenlik güçlerinin Filistin yerleşim bölgesinde yaşayanlara gerekli tüm yardımı sağlayabilmesi için acil ve uzun vadeli bir ateşkes çağrısında da bulundu.

UNICEF açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tüm tarafların, ayrım ve orantılılık ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuka derhal ve tam olarak saygı duyması, sivilleri korumak için gerekli tüm önlemleri alması, tüm rehineleri serbest bırakması ve çocukların korunması ve onlara yardım edilmesi yönündeki yükümlülüklerini yerine getirmesi esastır." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU