Hamas lideri ateşkes görüşmeleri için Mısır'da

İsrail'in 40'a yakın rehinenin serbest bırakılmasına karşılık bir hafta ateşkes teklif ettiği iddia ediliyor

İsmail Heniye, 2017'den bu yana Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak görev yapıyor (Reuters)

İsrail'in yeni bir ateşkes anlaşmasına hazır olduğunu açıklamasının ardından Hamas lideri İsmail Heniye, bir dizi görüşmede bulunmak üzere Mısır'a gitti.

AFP'ye konuşan bir Hamas kaynağı, üst düzey bir heyete liderlik eden Heniye'nin Mısır istihbarat şefi ve diğer yetkililerle görüşmeler yapacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusunun Gazze'deki üç İsrailli rehineyi "yanlışlıkla" öldürmesinin ardından Binyamin Netanyahu hükümeti iç kamuoyunda artan baskılarla karşı karşıya kalmıştı.

Gazze'de olduğu düşünülen 129 rehinenin geri getirilmesine yönelik yoğun çağrıların ardından, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen günlerde ülkesinin "rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeni bir insani araya hazır olduğunu" açıklamıştı.

Mossad şefi David Barnea pazartesi günü Avrupa'da CIA Direktörü Bill Burns ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani'yle bir araya gelerek yeni rehine anlaşmasıyla ilgili temaslarda bulunmuştu.

ABD merkezli haber kuruluşu Axios, dün yayımladığı haberde İsrail'in Hamas'a 30'dan fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında bir hafta ateşkes teklif ettiğini öne sürdü.

Jerusalem Post'a konuşan İsrailli yetkililer, bir önceki anlaşmaya kıyasla daha ciddi suçlar işlemiş tutuklu Filistinlilerin serbest bırakılabileceğini söyledi. Yetkililer, İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli tutukluların yaşlı veya hasta olduğuna dikkat çekerek, insani gerekçelerle tahliyelerinin sağlanabileceğini vurguladı.

Geçen ay yapılan bir önceki rehine anlaşmasında bir haftalık ateşkes boyunca 80 rehine serbest bırakılmıştı. Aynı süreçte İsrail hapishanelerinde tutulan 200'e yakın Filistinli de salıverilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Jerusalem Post, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU