Güney Koreli yetkililer artık Kim Jong-un'un kızının, veliaht olduğunu düşünüyor

Kim Ju-ae'in geçen yıldan bu yana 19 kez halkın karşısına çıkması ve terfi ettirilerek ona "General Sabah Yıldızı" denmesi, Kim'in halefi olma yolunda güçlü bir aday olduğuna işaret ediyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve kızı, ülkenin "Havacılar Günü" dediği günü anmak üzere bir hava kuvvetleri komutanlığını ziyaret ediyor (AP)

Kim Jong-un, kızı Kim Ju-ae'in bir düzineden fazla kez kamuoyu önüne çıktığı bir yılın ardından, Kuzey Kore'nin hükümdarı olacak varisinin kimliğine dair bugüne kadarki en güçlü ipuçlarından bazılarını verdi.

Münzevi krallığın liderliği şimdiye kadar sadece Kim hanedanının erkek tarafına geçti; Kim Jong-un, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'un en büyük oğlu olan, babası Kim Jong-il'in yerine geçmek üzere uzun yıllar boyunca yetiştirildi.

Yine de Güney Koreli analistlerin 13 yaşlarında bir erkek çocuğu olduğunu düşündüğü, Kim Jong-un'un ilk çocuğuna kamuoyunda hiç değinilmese ve ismi verilmese de Kuzey Kore lideri 10 yaşlarındaki kızı Ju-ae'i Kasım 2022'deki bir füze fırlatmasında kamuoyuna tanıtmıştı.

O zamandan beri ülkenin en önemli olaylarının çoğunda babasıyla birlikte görünen Kim Ju-ae devlet medyasında öne çıkarken, rejim bu haberlerin daha sonra tüm dünyaya aktarılacağını biliyor. Füze fırlatmalarından askeri geçit törenlerine ve hükümet kurumlarına yapılan ziyaretlere kadar Ju-ae, kamuoyu karşısına ilk çıkışından bu yana geçen bir yıldan biraz uzun bir sürede toplam 19 kez görüldü.

Bu görünümlerin hızı ve öneminin yanı sıra devlet kontrolündeki medyanın onu "sevilen çocuk" ya da "saygıdeğer çocuk" diye anması, pek çok analist ve gözlemcinin Ju-ae'in Kim'in yerine geçmek üzere yetiştirildiğini varsaymasına yol açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başlangıçta Kim'in bir kız evladı varis ilan etme ihtimaline şüpheyle yaklaşan Güney Koreli yetkililer artık bu tutumlarını yeniden gözden geçiriyor.

Güney Koreli milletvekili Yoo Sang-bum, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi'nin (NIS) martta kapalı kapılar ardında düzenlediği toplantıyı takiben yaptığı açıklamada teşkilatın, yaklaşık 39 yaşındaki Kim'in varislik planlarını düşünmek için çok genç ve sağlıklı olduğuna inandığını söylemişti.

Ancak 3 Aralık'ta NIS Şefi Cho Tae-yong artık Seul'de, veliahtın Kim Ju-ae olabileceğine inanıldığını söyledi. İstihbarat şefi alışılmadık derecede samimi yorumlarını KBS'nin bir televizyon programında yaptı.

Kuzey Kore'yle ilgilenen Güney Kore Birleşme Bakanlığı da anlaşıldığı üzere başlangıçtaki şüpheciliğinden geri adım atarken, Kim'in kızının sıradaki lider olabileceğine dair işaretler gördüğünü belirtiyor.

12 Aralık'ta Birleşme Bakanı Kim Yung-ho, Pyongyang devlet medyasında yer alan fotoğrafların "Kuzey Kore liderinin veliahtla ilgili isteğini göstermeye çalıştığının işareti" olduğunu ve "protokol seviyesinin yükseldiğini" söyledi.

Bakan şöyle dedi:

Ağustosta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı ve daha sonra 30 Kasım'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret ettiğinde, bütün komutan ve subayların Kim Ju-ae'e selam durduğunu devlet medyası görüntülerinden görebilirsiniz.

Kim Yung-ho, 9 Eylül'de Kuzey Kore'nin kuruluş yıl dönümündeki askeri geçit töreninde Kim'in yakın çevresinden olan, Kuzey Kore'nin askeri lideri Pak Jong Chon'un diz çöküp kızın kulağına fısıldadığını gösteren fotoğraflara da atıfta bulundu.

Birleşme Bakanlığı yetkilisi, "Bunlara bakınca ve Ju-ae'yi ana sahneye bu kadar erken çıkardıklarını düşününce onun iktidara geçme ihtimalini eleyemeyiz. Bunu sıkı takip etmemiz gerekecek" dedi.
 

Kim Jong-un ve kızı
Kim Jong-un ve kızı, Kuzey Kore'nin 75. kuruluş yıldönümü sebebiyle eylülde Pyongyang'da düzenlenen askeri geçit törenine katıldı (KCNA)


Kuzey Kore'de veliahtla ilgili herhangi bir plan kayda değer bir jeopolitik ilgi uyandırıyor ve Kim'in kızının öncü bir rol üstlenme ihtimali bölgedeki karmaşık siyasi manzaraya bir entrika katmanı ekliyor.

Güney Kore'deki Ewha Kadın Üniversitesi'nde Kuzey Kore Çalışmaları alanında öğretim üyesi olan Hyun In-ae, askeri liderliğin Kim'in kızını kabul etmesinin ülkenin ataerkil toplumunda zor olacağını Korea Times'a söylerken buna yönelik güçlü işaretler olduğuna da katıldı.

Öğretim üyesi, "Kim'in kızını her yere götürmesi ve önemli etkinliklerde onunla birlikte görünmesi birçok kişiye tuhaf geliyordur" dedi.

Halihazırda söyleyebileceğim tek şey, eğer birisi 'General Sabah Yıldızı' ya da benzer bir şekilde tanıtılıyorsa, bu neredeyse kesinlikle onun bir halef ya da buna yakın bir statüye sahip olduğu anlamına gelir.

Ju-ae geçen yıl kasımda bir kıtalararası balistik füzenin (KABF) fırlatılışı sırasında ilk kez kamuoyu karşısına çıktığında babasının koluna girmiş halde görüntülenmişti. Beyaz bir şişme montla kırmızı bale ayakkabıları giyen ve saçını at kuyruğu yapan Ju-ae, Hwasong-17 füzesinin etrafında yürürken Kim'e yakın duruyordu.

Ju-ae, Kim'in çocukları arasında babasıyla birlikte kamuoyu önünde fotoğraflanan ilk kişi oldu; devlet medyası daha önce liderin birinci derece akrabalarının kimliklerini bile açıklamaktan kaçınıyordu.

Kamuoyu önüne her çıkışıyla birlikte rejim içindeki itibarının da arttığı anlaşılıyor.

21 Kasım'da Kuzey Kore'nin ilk casus uydusunun başarıyla fırlatılmasının ardından devlet medyasının ondan bahsederken kullandığı "asil çocuk" ifadesi "General Sabah Yıldızı"na yükseltilirken, analistler bunu kayda değer bir başka gelişme olarak görüyor.
 


Bu unvan ilk başta Kuzey Kore rejiminin kurucusu olan, Ju-ae'in büyük büyükbabası Kim İl-sung'a layık görülmüştü. Daha sonra, 20'li yaşlarındayken 2011'de iktidara geçmeden önce babası Kim için de kullanılmıştı.

Bir yıl önce görüldüğü gibi artık at kuyruğu yapmayan kız, bunun yerine annesi Ri Sol-ju gibi yarım toplu bir saç modeli kullanırken Kim'in de düzenli olarak tercih ettiği bir kıyafet olan deri ceket giyiyor.

Birleşme Bakanlığı yetkilisi Kim Yung-ho, veliahtla ilgili erken bir planlamanın, onlarca yıldır ülkeyi yöneten aileye duyulan sadakatin değiştiğine dair işaretler karşısında Kim'in istikrarı sağlamak için kullandığı yol olabileceğini söylüyor.

Kim Yung-ho şöyle diyor:

Kore Dalgası kültürünün Kuzey Kore'de yayılmasıyla birlikte Kuzey Korelilerin rejime bağlılıklarından uzaklaşmaya başladığına dair işaretler görüyoruz. Bu 4. halefle rejim iç dayanışmasını güçlendirmeye çalışıyor.

Geçen ay Kuzey Kore devlet medyası, bölgesel halk meclislerinin milletvekili seçimlerine katılım oranının, iddia edildiği üzere 4 yıl önceki yüzde 99,98'den yüzde 99,63'e gerileyerek hafif bir düşüş gösterdiğini bildirmişti. Sözümona demokratik bir uygulamaya göre rakamlar absürt derecede yüksek olsa da hafif bir düşüşün bildirildiği gerçeği rejimin kayda değer bir itirafı olarak görülüyor.

Devletin haber ajansı KCNA "Oy verme işlemine katılan seçmenlerin yüzde 99,91'i il halk meclisleri milletvekili adaylarına oy verdi... (ve) yüzde 99,87'si şehir ve ilçe halk meclisleri milletvekili adaylarına oy verdi" diye aktarmıştı.

Kim'in diğer çocukları hakkında çok az şey bilinirken (2017'de üçüncü çocuğunun doğduğuna inanılıyor) bu aşamada veliahtlık için adı geçen diğer tek aday, Kim'in fiilen ikinci adamı olduğu söylenen delifişek kız kardeşi Kim Yo-jong.

Bazı analistler de Kim'in en büyük çocuğunun, hazır olduğunda varis olarak tanıtılacağı için kasten kamuoyunun gözlerinden uzak tutulduğunu ve ataerkil rejime nihayetinde bu erkek çocuğun liderlik edeceğini düşünüyor.

Fakat Kim'in okul arkadaşı Joao Micaelo mayısta Radio Free Asia'ya verdiği röportajda diktatörün aslında bir erkek çocuk babası olmayabileceğini, zira sohbetlerinde bir erkek çocuktan hiç bahsetmediğini söylemişti.

1998'de Kim'le birlikte İsviçre'de okuduğunu uzun süredir iddia eden Micaelo, Kuzey Kore liderinin kamuoyu önünde birlikte görüldüğü kızından ve hatta eşinden bahsettiğini ama samimi konuşmaları sırasında bir erkek çocuktan hiç bahsetmediğini belirtmişti.

Kuzey Kore'nin gizli kapaklı rejiminin iç işleyişi hakkında çok az şey kesin olarak söylenebilir ve Kim Ju-ae'in liderlik rolüne yükselişi garanti olmaktan çok uzak olsa da elbette kamuoyundaki artan görünümü, sadece 9 ay öncesine göre bunun daha makul gelmesini sağlıyor.



https://www.independent.co.uk/asia/east-asia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU