AB ülkeleri yeni kara para düzenlemesinin futbol kulüplerine uygulanmasını istemiyor

Müzakereler yarın devam edecek

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki futbol takımlarının geçen sezon 17 milyar dolardan fazla gelir elde ettikleri tahmin ediliyor (Reuters)

Avrupa Birliği'nin üzerinde çalıştığı yeni kara para aklama düzenlemesi futbol kulüplerine takıldı.

Geçen hafta yürütülen görüşmeler, çarşamba günü futbol kulüplerine ve süper zenginlere yönelik geliştirilecek düzenlemelerle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle çökmüştü.

Avrupa Parlamentosu'ndan düzenlemeye öncülük eden isimlerden olan Yeşiller milletvekili Damien Carême, "Üye ülkeler, futbol kulüplerinin, liglerin ve menajerlerin basit kuralların dışında tutulmasını istiyor. Bu, şike ve şüpheli transfer işlerini tam dokunulmazlıkla devam ettirme şansı bulacak haydutlar ve oligarklar için bir talih kuşu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi arasındaki müzakereler, AB'nin kara parayla mücadele yöntemlerini ortaklaştırmak için iki yıl önce ortaya attığı planın son aşaması.

Ancak üye ülkelerin, Avrupa Parlamentosu'ndan gelen yeni düzenlemede futbol kulüplerinin de yer alması talebine direnmesi müzakereleri çıkmaza sokmuş durumda.

Carême konuyla ilgili açıklamasında, "Kara para için futbol, kilit bir sektör" ifadelerini kullandı.

Europol ve Avrupa Komisyonu da son yıllarda hazırladıkları raporlarda, futbol endüstrisindeki kara para riskini vurgulamıştı.

Konuyla ilgili Politico'da yer alan haberde, futbolda en sık görülen para aklama tekniğinin bir oyuncunun transfer bedelini şişirerek, fazlalık kısmının transferin ardından yeraltı dünyasına geri gönderilmesi olduğuna dikkat çekildi.

Futbolda kara para aklamaya ilişkin en büyük soruşturmalardan biri 2018'de Belçika'da yürütülmüş, "Operasyon Sıfır" adı verilen soruşturmayla birçok çetenin Belçikalı futbol kulüplerinin içine yerleştiği ortaya çıkarılmıştı.

Operasyonun ardından kulüpler, kara para aklamayla mücadele için yeni kurallar getirilmesini kabul etmek zorunda kalmıştı.


Konuyla ilgili çalışmalar yürüten Hasselt Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Niels Appermont, Belçika'da oluşturulan yeni kuralların zamanla birer evrak işine dönüştüğünü söyledi.

Kara parayla mücadele için daha etkili yöntemler geliştirilmesi gerektiğini belirten Appermont, "Bu sektördeki büyük problemleri görüyorum. Eğer bu problemlerle etkili şekilde mücadele etmek istiyorsanız, her soruna uyan tek çözüm kullanmamalısınız. Düzenlemeye çalıştığınız piyasayı önce anlamalısınız" ifadelerini kullandı.

Brüksel'deki kara para görüşmeleri için UEFA'nın lobi çalışmaları yürüttüğü ve milletvekillerinden herhangi bir kural getirmeden önce UEFA'ya danışmalarını istediği belirtildi.

Tüm kulüpler için tek bir uygulama getirilmesinin, UEFA'da küçük kulüplere dezavantaj getireceği endişesi yarattığı ifade edildi.

Avrupa Birliği'nin yeni kara para düzenlemeleriyle ilgili müzakerelerin yarın devam etmesi bekleniyor. 


Independent Türkçe, Politico, Euronews, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU