ABD Temsilciler Meclisi'nden Rus uranyumuna yasak kararı

Amerikan nükleer santrallerinin uranyum ihtiyacının yüzde 12'si Rusya'dan karşılanıyor

ABD'de toplam 54 faal nükleer santral bulunuyor (AP)

ABD Temsilciler Meclisi, pazartesi günü yapılan oturumda Rusya'dan uranyum ithal edilmesini yasakladı.

Tasarının yasalaşabilmesi için hem Senato hem de Başkan Joe Biden'ın onayından geçmesi gerekiyor. 

Temsilciler Meclisi'nden geçen düzenlemenin yasalaşması halinde 90 gün içinde Rusya'dan uranyum ithalatının durdurulması öngörülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ABD Enerji Bakanı'nın başka kaynak olmadığını bildirmesi veya ithalatın ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet etmesi gibi durumlarda Rusya'dan uranyum alımına devam edilebilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Cumhuriyetçi vekil Cathy McMorris Rodgers, "Nükleer yakıtımız için Rusya'ya bağımlılığımızın yarattığı riskler çok büyük" ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi, Ukrayna savaşının ardından Rus ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmişti. Yaptırım uygulanan ürünler içinde fosil yakıtlar olsa da, uranyum şu ana kadar bu listeye eklenmemişti.

ABD'nin kullandığı uranyumun önemli bir bölümü yurtdışından ithal ediliyor. Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'nin uranyum ihtiyacının yüzde 12'sini karşılayan Rusya, Washington'ın en büyük üçüncü tedarikçisi konumunda. 

Amerikan nükleer santrallerinin ihtiyaç duyduğu uranyumun yüzde 25'i Kazakistan, yüzde 27'si de Kanada tarafından karşılanıyor.

Daha önce Rus basınında çıkan haberlerde ABD'nin yılın ilk yarısında, 2022'nin aynı periyoduna oranla Rusya'dan iki kat fazla uranyum aldığı ve bunun için yaklaşık 700 milyon dolar ödediği ifade edilmişti.


ABD'nin uranyum konusundaki bağımlılığıysa Soğuk Savaş sonrası dönemde Rusya'dan ucuz zenginleştirilmiş uranyum ithal edilmesine kadar uzanıyor. O dönem Rus uranyumunun önemli ölçüde ucuz olması nedeniyle Amerika'daki birçok zenginleştirme tesisi kapatılmıştı.

2011'de Japonya'daki Fukuşima Nükleer Güç Santrali'nde yaşanan felaketin ardından nükleer yakıta yönelik talebin azalması da Amerikan uranyum sektörünü olumsuz etkileyen faktörlerden biri olmuştu.

ABD gibi Avrupa'nın da Rus uranyumuna bağımlılığı yüksek seviyede. Kıtadaki 5 ülkede 19 adet Rus yapımı reaktör bulunuyor ve bu reaktörler Rus nükleer yakıtına bağımlı durumda. 

Kıtanın önde gelen nükleer güçlerinden Fransa da uzun yıllardır uranyumu Moskova'dan ithal ediyor. Greenpeace'in martta konuyla ilgili yayımladığı raporda Fransa'nın Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatının 2022'de 110 tondan 312 tona çıktığı aktarılmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, VOA, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU