Reuters: Hizbullah'ın elindeki füzeler ABD gemilerini tehdit ediyor

Yakhont füzeleri Rusya tarafından Esad rejimine verilmişti

ABD yönetimi Ortadoğu'ya son olarak bir nükleer denizaltı göndermişti (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansı, örgütün elindeki silahlarla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Hizbullah'ın ABD gemileri için tehdit oluşturabilecek gemisavar füzelerine sahip olduğunu yazdı.

Lübnan merkezli Şii örgüt Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah geçen hafta Washington'ı uyararak, bölgedeki ABD gemilerinin güvende olmadığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün cephaneliğiyle ilgili bilgi sahibi iki Lübnanlı kaynak, Hizbullah'ın elinde Rus yapımı Yakhont füzeleri de dahil olmak üzere önemli gemisavar silahlar bulunduğunu söyledi.

300 kilometrelik menzile sahip Yakhont füzelerinin Suriye İç Savaşı'nın başlangıç döneminde Beşar Esad rejimine verildiği uzman raporlarında yer almıştı. 

Hizbullah'ın füzeleri Suriye'den tedarik ettiği düşünülüyor ancak örgüt hiçbir zaman bu silahlara sahip olduğu bilgisini teyit etmedi.

7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Washington, Doğu Akdeniz'e iki uçak gemisi ve savaş gemilerini göndermişti. ABD yönetimi gemilerin İran'ı ve bölgedeki İran destekli örgütleri caydırmak için sevk edildiğini öne sürmüştü.

Geçen cuma bir konuşma yapan Nasrallah, "Akdeniz'deki ABD savaş gemileri bizi korkutmuyor ve korkutmayacak. Bizi tehdit ettiğiniz filolar için hazırlandık" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan kaynaklardan biri Hizbullah'ın 2006'dan sonra deniz savaşı tehditlerini ciddi şekilde artırdığını söyledi. Örgüt, 2006'daki savaşta ilk kez Akdeniz'deki bir İsrail savaş gemisini vurmayı başarmıştı.

Kaynak, "Yakhont'a ve onun yanında diğer silahlara da sahipler" ifadelerini kullanırken, bu silahların devreye sokulmasının çatışmaları büyük bir bölgesel savaşa dönüştüreceği değerlendirmesini yaptı.

Konuyla ilgili Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkiliyse, "Bu konuyla kesinlikle ilgileniyoruz. Ve Hizbullah'ın yapabileceklerini ciddiye alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yakhont füzeleri yerden 10-15 metre yükseklikte, alçak irtifada hareket eden tespit edilmesi güç silahlar. Rus bir savunma şirketi tarafından ilk 1999'da üretilen füzeler havadan, karadan ve denizaltılardan fırlatılabiliyor.


Independent Türkçe, Reuters, Times of India

DAHA FAZLA HABER OKU