Elon Musk, İskoçya Başbakanı Yusuf'a "Düpedüz ırkçı" dedi

İskoçya Başbakanı, teknoloji kralına vakit kaybetmeden karşılık vererek X'teki "kontrolsüz ırkçılıkla" mücadele etmeye çağırdı

(AFP)

X'in sahibi Elon Musk bir sosyal medya paylaşımında SNP lideri Hamza Yusuf'u "düpedüz ırkçı" olmakla suçladı.

İskoçya Başbakanı, teknoloji kralına vakit kaybetmeden karşılık vererek Musk'ın platformunda "kontrolsüz ırkçılık ve nefretle mücadele etmesi" gerektiğini söyledi.

Geçen yıl Twitter'ı devralıp daha sonra X diye yeniden adlandıran Musk, Yusuf'un adalet bakanı olduğu dönemde George Floyd cinayetinin ardından yaptığı bir konuşmayı paylaşan bir hesaba yanıt verdi.

"End Wokeness" adlı hesabın gönderisine yanıt veren Musk "Nasıl da düpediz bir ırkçı!" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık başbakan olan Yusuf, 2020'deki duygusal konuşmasında Floyd'un ABD'deki ölümünden önce polis memuru Derek Chauvin kendisini zapt ederken söylediği son sözlerini okumuştu.

Yusuf, günlük bazda muhatap olduğu kişilein hepsinin beyaz olduğunun altını çizerek sözlerine devam etmişti. İskoçya'daki hukuk alanı, mahkeme ve polis teşkilatının başındaki kişilerin isimlerini okuyan Yusuf, isimlerin peşinden "beyaz" kelimesini kullanarak vurgu yapmıştı.

Dönemin Adalet Bakanı daha sonra tıp alanına, sendikalara ve İskoç hükümetinin daire başkanlarına da değinmişti. Yusuf sözlerini "Bu yeterince iyi değil" diye bitirmişti.

Yusuf'u "düpedüz ırkçı" olmakla suçlayan Musk'ın gönderisi cuma sabahı itibarıyla 500 binden fazla hesap tarafından görülmüştü.

Cuma günü erken saatlerde platformda şifreli bir paylaşım yapan Yusuf, Still Game'in karakteri Navid'in dans ederek duygularını anlattığı bir gif'i şu yorumla yükledi:

Irkçılar sırf varlığım karşısında ağızlarından köpükler saçıyor.

Yusuf'un bir sözcüsü "Başbakan hayatı boyunca ırkçı nefret, taciz ve ölüm tehditlerine maruz kaldı ve bütün bu süreç boyunca her türlü nefret ve bağnazlığa karşı dimdik durmayı başardı" dedi.

Sözcü sözlerine şunları ekledi: 

Ne yazık ki Başbakan'ın karşı karşıya kaldığı ırkçı taciz ve şiddet tehditlerinin büyük bir kısmı, eskiden Twitter diye bilinen X üzerinden kendisine yöneltiliyor.

Musk konumunu, sahibi olduğu sosyal medya platformunda kontrolsüz bir şekilde devam eden ırkçılık ve nefretle mücadele için kullanmalı.

1,5 milyon takipçisi olan ve önde gelen bir sağcı hesabın paylaştığı, Musk'ın yanıt verdiği ilk gönderide şöyle denmişti:

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf beyazları alenen hor görüyor.

 


Bu tartışma, tam da Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanın yoğunlaşmasıyla iletişimin kesilmesinin ardından Yusuf'un, kayınvalidesi ve kayınpederiyle irtibat kuramadığını açıkladığı zamanda yaşandı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan önce bölgeye giden Elizabeth El-Nakla ve eşi Maged, İsrail'in misillemesinden bu yana orada mahsur kaldı.

SNP lideri X'te "Gazze yoğun bombardıman altında. Telekomünikasyon kesildi. Neredeyse üç haftadır bu savaş bölgesinde mahsur kalan ailemize ulaşamıyoruz" diye yazmıştı.

Sadece geceyi sağ atlatmaları için dua edebiliriz. Dünyanın artık yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?

Yusuf bu sözleri, Birleşik Krallık'taki bütün siyasi liderlere Gazze'de ateşkesi destekleme çağrısı yaptığı mektubun ortaya çıkmasından sadece birkaç saat sonra sarf etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU